Γνωρίζουμε ότι η γυμναστική είναι ωφέλιμη για την υγεία. Επιπλέον, όλες οι έρευνες συμφωνούν πως η σωματική άσκηση μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη: καλύτερο ύπνο, περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση, ενισχύει τη μνήμη, δυναμώνει τα οστά, το σώμα ανταποκρίνεται καλύτερα στην ινσουλίνη μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου και φυσικά, βοηθά στη ρύθμιση του βάρους και την τόνωση της καρδιάς.

Αλλά, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να μας ενεργοποιήσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης κάθε εβδομάδα. Ακούγεται υπερβολικό;

Κι όμως, υπάρχουν τρόποι ώστε η γυμναστική να γίνει μια ευχάριστη δραστηριότητα!

Στην πραγματικότητα, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι μάλλον ευκολότερη από ό, τι νομίζουμε. Δεν χρειάζεται ούτε ακριβό εξοπλισμό ούτε συνδρομές σε γυμναστήρια. Αρκεί να βάλουμε το περπάτημα στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Το γρήγορο περπάτημα εξασφαλίζει οφέλη για την υγεία παρόμοια με εκείνα από το τρέξιμο και, πιθανώς, περισσότερα κοινωνικά οφέλη. Επιπλέον, ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πολύ χαμηλότερος. Είναι εντελώς δωρεάν, απαιτεί απλώς άνετα παπούτσια και μπορεί να γίνει παντού: στη γειτονιά σας, πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από τη δουλειά, είτε όταν πηγαίνετε να παραλάβετε τα παιδιά από το σχολείο. Εικοσιδύο λεπτά περπάτημα καθημερινά ή δύο 11λεπτες διαδρομές την ημέρα σας συμπληρώνουν τα 150 απαραίτητα λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα.

Είναι καθόλα επιτρεπτό να «σπάμε» τα 150 λεπτά σε μικρότερα τμήματα. Ακόμα και άνθρωποι που ασκούνται καθημερινά ακολουθούν αυτή την τακτική. Να θυμάστε μόνο πως, ακόμα κι αν ασκείστε, η καθιστική ζωή στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας μπορεί να αναιρέσει όλα τα οφέλη της προπόνησής σας.

Εάν δεν είστε ακόμα έτοιμοι για 2,5 ώρες γρήγορου περπατήματος κάθε εβδομάδα, θα ήταν μια καλή αρχή να μειώσετε τις ώρες που περνάτε καθιστοί.