Το κρύο του χειμώνα και άλλοι εποχικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και άλλων καρδιακών συμβάντων, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, o Δρ. Robert A. Kloner από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια έχει πραγματοποιήσει μελέτες που δείχνουν ότι οι καρδιακοί θάνατοι αρχίζουν να αυξάνονται στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, κορυφώνονται στις αρχές κάθε έτους και έπειτα μειώνονται καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει.

Μια μελέτη του 2015 ειδικότερα έδειξε ότι τα ποσοστά θανάτου από κυκλοφορικά προβλήματα, στεφανιαία νόσο και καρδιακές προσβολές αυξάνονταν καθώς ο καιρός γινόταν πιο κρύος. Ενδεικτικά, για κάθε βαθμό Κελσίου που έπεφτε η θερμοκρασία οι θάνατοι από όλα τα αίτια αυξάνονταν κατά 0,49%. Παρομοίως, άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει την πτώση της θερμοκρασίας με την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το κρύο συσφίγγει τις αρτηρίες, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος και το οξυγόνο. Επίσης, το κρύο τείνει να αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων, ενώ κάποιες μελέτες έχουν δείξει αύξηση στις καρδιακές προσβολές λίγες μέρες μετά τη νόσηση ανθρώπων από εποχική γρίπη.

Η εργασία του Δρ. Kloner αποκάλυψε, ακόμη, μια αύξηση στους καρδιακούς θανάτους τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τον ειδικό να αποδίδει το φαινόμενο αυτό στο στρες που επιφέρουν οι γιορτές στους ανθρώπους, είτε αγχώνονοντάς τους σχετικά με προετοιμασίες και τα δώρα που πρέπει να διαλέξουν, είτε κάνοντάς τους να υπερβάλλουν με τη διασκέδαση.

Ένας άλλος εποχικός παράγοντας είναι η έλλειψη ηλιοφάνειας, που μπορεί να αποθαρρύνει τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη σωματική άσκηση, αλλά και να προκαλέσει συναισθηματική αναταραχή, κατάθλιψη και καρδιακές παθήσεις. Επίσης, η καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες για θέρμανση προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση που επιφέρει βλάβες στους πνεύμονες και την καρδιά.

Για να προστατεύσουμε, λοιπόν, την καρδιά μας από το κρύο, οι γιατροί συνιστούν τη λήψη εύλογων μέτρων, όπως η υγιεινή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και, φυσικά, η διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος ειδικά για όσους πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Τέλος, προειδοποιούν όσους δεν βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση να μην πραγματοποιούν εργασίες που επιβαρύνουν την καρδιά τους.