Οι χειμερινοί μήνες αποτελούν πρόκληση για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, είναι εύκολο να εγκαταλείψουμε τις υγιεινές διατροφικές μας συνήθειες και την σωματική άσκηση και να προτιμήσουμε χαλαρές στιγμές σε κλειστούς χώρους, καταναλώνοντας ανθυγιεινά γεύματα.

Η διατήρηση της καλής διατροφής είναι σημαντική για να κρατήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυνατό απέναντι σε μικρόβια και ιούς αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που βιώνει το σώμα μας κατά του κρύους μήνες. Μερικά σημεία που πρέπει να δώσουμε προσοχή είναι τα εξής:

Βιταμίνη C
Είναι ένας φυσικός ενισχυτής του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε βιταμίνη C για να αποφύγουμε τις εποχιακές ασθένειες. Βρίσκεται κυρίως στα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και τα λεμόνια. Πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό με χυμό λεμονιού μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης C στο σώμα.

Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α δρα ως αντιοξειδωτικό και υποστηρίζει την υγεία των οστών, των δοντιών και των μαλακών ιστών. Συμβάλλει επίσης στο ανοσοποιητικό σύστημα διατηρώντας τη φυσική άμυνα του σώματος. Τα τρόφιμα όπως το σπανάκι, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες είναι πλούσια σε βιταμίνη Α.

Βιταμίνη Ε
Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα και ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και την κατανάλωση τροφίμων όπως φιστίκια, μπρόκολο, ηλιόσπορους και καρύδια.

Βιταμίνη D
Ο ήλιος μας προσφέρει την απαραίτητη για τον οργανισμό μας βιταμίνη D όμως οι μικρότερες ημέρες του χειμώνα σημαίνουν ότι έχουμε λιγότερη έκθεση στον ήλιο με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D. Αυτή η μείωση οδηγεί και στην πτώση της σεροτονίνης η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας και ίσως να αναζητήσουμε την αναπλήρωση της μέσω  ανθυγιεινών λιπαρών τροφών. Για το λόγο αυτό πρέπει να απολαμβάνουμε τον ήλιο κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα. Άλλωστε ζούμε σε μια χώρα που έχουμε την τύχη να τον έχουμε σε αφθονία ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Προβιοτικά
Η λήψη προβιοτικών είναι πολύτιμη για την αποκατάσταση των επιπέδων των υγιών βακτηρίων στο σώμα μας τα οποία μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Μια πολύ καλή πηγή προβιοτικών είναι το κεφίρ.

Ενυδάτωση
Τις κρύες μέρες του χειμώνα συνήθως μειώνεται το αίσθημα της δίψας και λανθασμένα περιορίζουμε την κατανάλωση υγρών. Είναι σημαντικό να πίνουμε 6-8 ποτήρια υγρών κάθε μέρα. Ένα ζεστό πράσινο τσάι θα μας ενυδατώσει, θα μας ζεστάνει αλλά και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καθώς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες.