Η τακτική σωματική άσκηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για όλους τους ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology.
Οι ερευνητές από το Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς που ωφελούνται περισσότερο από την καρδιακή αποκατάσταση είναι εκείνοι που αρχικά είχαν την μεγαλύτερη σωματική εξασθένηση.
Ως γνωστόν, οι ηλικιωμένοι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών και σωματικής εξασθένησης μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, αλλά συνήθως δεν παραπέμπονται σε προγράμματα αποκατάστασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην ελλιπή παραπομπή αλλά και την μη ενθάρρυνσή τους να συμμετάσχουν σε καρδιακή αποκατάσταση.
Αρκετές μελέτες έχουν εστιάσει στην επίδραση της καρδιακής αποκατάστασης στους ηλικιωμένους, αλλά συνήθως τα δεδομένα αφορούσαν ασθενείς άνω των 65 ετών χωρίς διάκριση μεταξύ ηλικιωμένων και πολύ ηλικιωμένων και δεν εξέταζαν το σωματικό και το ψυχολογικό αποτέλεσμα ξεχωριστά αλλά συνδυαστικά.
Έτσι οι Γάλλοι ερευνητές θέλησαν να συγκρίνουν τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης στο πλαίσιο ενός προγράμματος καρδιακής αποκατάστασης, συνεκτιμώντας την σωματική και ψυχολογική παράμετρο, σε νέους, ηλικιωμένους και πολύ ηλικιωμένους ασθενείς. Επίσης είχαν στόχο να αναγνωρίσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που προβλέπουν καλύτερα το αποτέλεσμα της καρδιακής αποκατάστασης.
Οι 733 ασθενείς είχαν υποβληθεί σε 25 συνεδρίες καρδιακής αποκατάστασης στο πλαίσιο ειδικού κλινικού προγράμματος από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μικρότεροι των 65 ετών, 65-80 ετών και 80 ετών και άνω. Αξιολογήθηκαν μεταβλητές όπως το άγχος και η κατάθλιψη, τόσο πριν όσο και μετά την καρδιακή αποκατάσταση.
«Διαπιστώσαμε ότι λίγες εβδομάδες σωματικής άσκησης όχι μόνο βελτίωναν την ικανότητα άθλησης, αλλά μείωναν επίσης το άγχος και την κατάθλιψη. Οι ασθενείς με τη μεγαλύτερη σωματική εξασθένηση ωφελήθηκαν περισσότερο από τη γυμναστική. Ένα επίσης ενδιαφέρον αποτέλεσμα ήταν ότι οι ασθενείς κάτω των 65 ετών που είχαν άγχος πριν το πρόγραμμα αποκατάστασης, ωφελήθηκαν περισσότερο από τη γυμναστική. Όμοιο αποτέλεσμα καταγράφηκε και σε άτομα με κατάθλιψη άνω των 65 ετών», αναφέρουν οι ερευνητές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι βασική αιτία θνησιμότητας, παγκοσμίως. Σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακές παθήσεις το 2016, αναλογώντας στο 30% όλων των θανάτων, παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Κι ενώ οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν κυρίως νέα άτομα, οι πάσχοντες άνω των 65 ετών και αυτοί άνω των 80 ετών είναι που πεθαίνουν όλο και συχνότερα από καρδιαγγειακά νοσήματα.