Η δύσπνοια, ο επίμονος βήχας και η κόπωση είναι μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των ατόμων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την COVID-19. Πολλοί ασθενείς επέλεξαν να τα αντιμετωπίσουν στο σπίτι καταφεύγοντας σε απλές και πρακτικές λύσεις που διευκολύνουν την αναπνοή . Παρά το γεγονός ότι δεν θεωρούνται ήπια συμπτώματα, αρκετός κόσμος επιλέγει να τα αντιμετωπίσει με πιο απλούς τρόπους στο σπίτι, χωρίς τη βοήθεια ιατρού.

Η Clarice Tang, λέκτορας φυσιοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του δυτικού Σύδνεϋ, αρθρογραφώντας στο The Conversation,  προτείνει μία σειρά αναπνευστικών ασκήσεων που διευκολύνουν την αναπνοή των ασθενών με COVID-19.

Όπως τονίζει η λέκτορας Tang, το σώμα χρειάζεται ξεκούραση όταν είμαστε άρρωστοι, ωστόσο μερικές απλές, ήπιες ασκήσεις κατά την ανάρρωση από την COVID-19 μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Όπως είναι γνωστό, τα άτομα που απειλούνται περισσότερο από τον κορωνοϊό και έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα είναι οι ηλικιωμένοι, οι υπέρβαροι και οι πάσχοντες με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτη, οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσοι.  Σε αυτούς απευθύνει η δρ Tang τις ασκήσεις που προτείνει για την διευκόλυνση της αναπνοής.

  • Χαλαρή αναπνοή

H ιδανική άσκηση για τη δύσπνοια

Λάβετε μια σταθερή και άνετη θέση. Κατεβάστε τους ώμους σας και εισπνεύστε αργά.   Εκπνεύστε αργά και σταθερά από το στόμα. Επαναλάβετε την άσκηση για ένα λεπτό

«Μπορείτε να επαναλάβετε την άσκηση όσο συχνά το επιθυμείτε, αλλά σταματήστε την όταν νιώσετε ζαλάδα. Κάντε την άσκηση σε ένα δωμάτιο με ανοιχτά παράθυρα και υιοθετήστε μία θέση σε αναπαυτική καρέκλα. Αν και η καρέκλα σας προκαλεί κούραση τότε δοκιμάστε την άσκηση ξαπλωμένοι στο πλάι, όπως προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας» τόνισε η Tang.

Η άσκηση αυτή που μπορεί να βελτιώσει την πρόσληψη οξυγόνου και να σας ηρεμήσει.

Σταθείτε όρθιοι με χαλαρούς ώμους. Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη για δύο με τρία δευτερόλεπτα. Κρατήστε την αναπνοή σας για τρία δευτερόλεπτα αν μπορείτε και εκπνεύστε. Επαναλάβετε για ένα λεπτό

«Αν και πάλι αισθανθείτε ζάλη, σταματήστε» συμπληρώνει η λέκτορας.

Πηγή: ΠΟΥ

  • Ξαπλώστε μπρούμυτα

Η άσκηση αυτή γίνεται συνήθως σε νοσοκομείο σε ανθρώπους που χρειάζονται επιπλέον οξυγόνο. Παρόλα αυτά η εφαρμογή της στο σπίτι δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους γιατί μπορεί να μην εκτελεστεί σωστά. Για αυτό όπως τονίζει η φυσιοθεραπεύτρια Tang «η βοήθεια από κάποιον για την εκτέλεση της παρούσας άσκησης κρίνεται απαραίτητη».

Για όσους ακολουθήσουν την άσκηση:

-Μην τη δοκιμάσετε μετά από γεύμα

-Επιλέξτε μία σταθερή θέση για να ξαπλώσετε. Τα μαλακά στρώματα των κρεβατιών μπορεί να αποβούν λιγότερο άνετα για τη μέση σας

-Γυρίστε το κεφάλι στο πλάι, τοποθετώντας ένα μαξιλάρι κάτι από το στομάχι, τα πόδια, τα χέρια και το κεφάλι για μεγαλύτερη άνεση.

-Φροντίστε να μην δοκιμάστε την άσκηση σε παιδιά κάτω του 1 έτους.

Πηγή: ΠΟΥ

  • Τα οφέλη της συνεχούς κίνησης

Ορισμένοι μπορεί να συνεχίσουν να είναι κουρασμένοι ακόμα και αν άλλα συμπτώματα έχουν ήδη υποχωρήσει. Κάνοντας τις απλές ασκήσεις τακτικά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ελαχιστοποιούνται τα αποτελέσματα της ακινησίας κατά τη νόσηση.

Μπορείτε επιπλέον να καθίσετε σε μία καρέκλα και στη συνέχεια να σηκωθείτε και να επαναλάβετε για ένα λεπτό.

-Αν τα συμπτώματα της COVID-19 διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες, επισκεφθείτε τότε το θεράποντα γιατρό σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Ακόμα και μετά την ανάρρωση, αφήνει προβλήματα στους πνεύμονες και την αναπνοή

Κορωνοϊός: Η απλή εξέταση που εντοπίζει γρήγορα τη σοβαρή νόσηση

Κορωνοϊός – Θνησιμότητα: Δύο συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο