Σημαντικά προβλήματα στους πνεύμονες και στην αναπνοή ενδέχεται να αφήσει ο νέος κορωνοϊός στους ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19, σύμφωνα με γιατρούς από το Χονγκ Κονγκ, που ελέγχουν την πορεία των ασθενών που πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει το Business Insider, οι γιατροί από το Χονγκ Κονγκ παρακολουθούσαν την πορεία 12 ασθενών, οι οποίοι ανάρρωσαν από τον ιό και οι τρεις εξ αυτών είχαν κορεσμό οξυγόνου κατά 20% μέχρι 30%.

Παρόλο που, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ακόμα πολύ νωρίς να καταλήξουν οι επιστήμονες στις πιθανές μακροχρόνιες επιπτώσεις του ιού στην υγεία των ασθενών, η πορεία εννέα σθενών συνολικά έδειξε ότι έχουν υποστεί οργανικές βλάβες.

Από το συνολικό αριθμό των 128.000 ανθρώπων που έχουν νοσήσει από τον νέον κορωνοϊό, περίπου 70.000 έχουν αναρρώσει. Η ασθένεια, που παρουσιάζει συμπτώματα όπως πυρετό, δύσπνοια και βήχα, επηρεάζει περισσότερο τους ηλικιωμένους και εκείνους με προϋπάρχουσες ασθένειες.

Οι αρμόδιες αρχές του Χονγκ Κονγκ, αφού μελέτησαν το πρώτο κύμα ασθενών που πήρε εξιτήριο, διαπίστωσαν ότι κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα στους πνεύμονες κατά 20% – 30%, ωστόσο θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων, κάνοντας ασκήσεις, όπως η κολύμβηση .

Σύμφωνα πάντως με τον Τεντρος Γκεμπρεγιέσους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι περισσότεροι ασθένειές από τον νέον κορωνοϊό αναμένεται να αναρρώσουν.