Ως εργασιακό burn out ορίζεται στην ουσία το εργασιακό στρες που όμως συνδυάζει τη σωματική και συναισθηματική εξάντληση με την αίσθηση ελλιπούς ολοκλήρωσης και απώλειας της προσωπικής ταυτότητας όπως εξηγούν οι ειδικοί της Κλινικής Mayo οι οποίοι ωστόσο επισημαίνουν ότι το «burnout» δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση και εικάζεται ότι άλλες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη, κρύβονται πίσω από την επαγγελματική εξουθένωση.
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, ανεβάζοντας το επίπεδο της δυσκολίας της καθημερινότητάς τους, ενώ η τηλεργασία που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας επιδείνωσε την κατάσταση.
Μήπως πάσχετε κι εσείς; Το τεστ των 10 ερωτήσεων:
- Έχετε γίνει επικριτικοί ή ακόμα και κυνικοί στην εργασία σας;
- Πηγαίνετε σχεδόν με το ζόρι στη δουλειά και δυσκολεύεστε να ξεκινήσετε;
- Έχετε χάσει κάθε υπομονή απέναντι στους συναδέλφους σας ή τους πελάτες σας και είστε πιο ευέξαπτοι;
- Έχετε χάσει την ενέργεια και την παραγωγικότητά σας;
- Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;
- Δεν νιώθετε ικανοποίηση από τα επιτεύγματά σας;
- Νιώθετε απογοητευμένοι για τη δουλειά σας;
- Χρησιμοποιείτε το φαγητό ή το αλκοόλ ως μέσο για να νιώσετε καλύτερα ή απλά για να μην αισθάνεστε;
- Έχει διαταραχθεί ο ύπνος σας;
- Παρουσιάζετε ανεξήγητους πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο ή άλλες αντίστοιχες σωματικές δυσλειτουργίες;
Εάν απαντήσατε θετικά σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, ενδέχεται να ανήκετε κι εσείς στα άτομα που βιώνουν ένα εργασιακό burn out. Συνιστούμε να πορευθείτε με την καθοδήγηση κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας, καθότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται και με παθήσεις, όπως η κατάθλιψη.
Τι πυροδοτεί το εργασιακό burn out:
- Η έλλειψη ελέγχου, όταν δηλαδή δεν περνάνε από το χέρι σας αποφάσεις που αφορούν τη δουλειά σας, όπως το πρόγραμμά σας, οι εργασίες ή ο φόρτος εργασίας σας.
- Ασαφείς εργασιακές προσδοκίες, όταν δηλαδή δεν μπορείτε να καθορίσετε πόσο εξουσία έχετε στις αποφάσεις ή ακόμα και όταν δεν γνωρίζετε τι περιμένουν οι ανώτεροι σας από εσάς, εντείνοντας το αίσθημα της αβεβαιότητας.
- Δυσλειτουργικό περιβάλλον εργασίας, βιώνετε δηλαδή εργασιακό bullying ή οι συνάδελφοί σας υπονομεύουν τη δουλειά σας ή ακόμα και ο εργοδότης σας διαχειρίζεται τη δουλειά σας.
- Η μονοτονία και η χαώδης φύση μιας δουλειάς επιβάλλει την συγκέντρωση και αυτό μπορεί να σας εξουθενώσει.
- Νιώθετε απομονωμένοι στη δουλειά και γενικά στη ζωή σας με αποτέλεσμα να αυξάνεται το άγχος.
- Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Oι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο:
- Ο μεγάλος φόρτος εργασίας και οι πολλές ώρες εργασίας
- Εργάζεστε στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης
- Δεν έχετε κανέναν έλεγχο στη δουλειά σας
Όταν το εργασιακό burn out δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως έντονο και συνεχές άγχος, κούραση, αϋπνία, θλίψη, θυμό και ευερεθιστότητα, κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος
Εάν αναγνωρίζετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ήρθε η ώρα να δράσετε:
Αξιολογήστε τις επιλογές σας. Συζητήστε τις ανησυχίες σας με τον προϊστάμενό σας, με την ελπίδα να φτάσετε σε συμβιβασμούς ή και λύσεις.
Αναζητήστε υποστήριξη από τον κοινωνικό σας περίγυρο.
Δοκιμάστε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, το τάι τσι, ακόμα και την πρακτική της ενσυνειδητότητας (mindfullness).
Ασκηθείτε
Κοιμηθείτε καλά
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η εργασιακή εξουθένωση είναι ασθένεια
Κούραση, διάθεση για κλάμα και κακή διάθεση: Ποια βιταμίνη σας λείπει