Έρευνα σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των παραγόντων που πυροδοτούσαν την αρρυθμία είναι εύκολα τροποποιήσιμοι και βασίζονται στην αλλαγή ορισμένων καθημερινών συνηθειών. Τα ευρήματα εξήχθησαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο και δείχνουν πιθανούς τρόπους για την πρόληψη και τη μείωση των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Heart Rhythm.

«Σχεδόν όλες οι μελέτες για την κολπική μαρμαρυγή αξιολογούν τους παράγοντες κινδύνου για την αρχική εμφάνιση και ανάπτυξη της νόσου», ανέφερε ο Gregory Marcus, επικεφαλής στο τμήμα καρδιολογίας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες εγκεφαλικού επεισοδίου, ωστόσο συχνά αποτελεί μία σιωπηρή ασθένεια η οποία δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Η έγκαιρη διάγνωσή της θα επέτρεπε τη χρήση αντιπηκτικής θεραπείας για τον μετριασμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων επιπλοκών όπως η άνοια, η νεφρική ανεπάρκεια και η καρδιακή προσβολή.

Στην κολπική μαρμαρυγή, τα ηλεκτρικά σήματα από τις άνω κοιλίες της καρδιάς είναι χαοτικά, προκαλώντας μη φυσιολογικές συσπάσεις στα τοιχώματα των κόλπων τα οποία επηρεάζουν τη φυσιολογική ροή του αίματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ενδεχόμενη δημιουργία θρόμβων. Ένας στους τέσσερις ενήλικες άνω των 40 ετών κινδυνεύει από κολπική μαρμαρυγή με τον αριθμό των πασχόντων να αναμένεται να πολλαπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Στη μελέτη οι ερευνητές παρακολούθησαν 1295 ασθενείς που έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή με τους πάσχοντες να ερωτώνται εάν είχαν βιώσει κάποιο επεισόδιο το οποίο να οφειλόταν σε κάποιον από τους 11 πυροδότες που διαπιστώθηκε ότι προκαλούν κολπική μαρμαρυγή. Οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν επίσης να αναφέρουν και παράγοντες που πυροδοτούσαν την αρρυθμία τους και είχαν διαπιστώσει οι ίδιοι.

Σχεδόν το 74% (957 εκ των ασθενών) κατέγραψαν τους παράγοντες που πυροδοτούσαν την αρρυθμία τους με πιο κοινούς το αλκοόλ  ( 35%), την καφεΐνη (28%), την άσκηση (23%) και την έλλειψη ύπνου (21%).

Ο Gregory Marcus δήλωσε πως η μελέτη αποκάλυψε την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της επίδρασης των παραγόντων που πυροδοτούν τις αρρυθμίες στους πάσχοντες συμπεριλαμβανομένης μίας πιθανής σχέσης που υποδεικνύει γενετικές διαφορές. « Για εκείνους που έχουν οικογενειακό ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής η κατανόηση του  γονιδιακού περιβάλλοντος θα μπορούσε να αποκαλύψει νέους μηχανισμούς και τελικά να βοηθήσει στην περίθαλψη των ασθενών βασισμένες στις καλύτερες συνήθειες ζωής» εξηγούν οι ερευνητές.