Όσοι ηλικιωμένοι αναζητούν έναν τρόπο να παραμείνουν δυνατοί στο μυαλό και το σώμα τους, ενδεχομένως να βρουν την απάντηση στην πιο απλή εργασία, υποστηρίζουν σε νέα τους μελέτη ερευνητές από τη Σιγκαπούρη που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο BMJ Open.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να είναι το κλειδί ώστε να διατηρήσουμε το μυαλό μας «κοφτερό» καθώς μεγαλώνουμε. Βρήκαν, λοιπόν, ότι για τους γηραιότερους ενήλικες, το καθάρισμα του σπιτιού συνδέεται με καλύτερη μνήμη και εύρος προσοχής, καθώς και με πιο δυνατά πόδια.

«Το μήνυμα για την προώθηση της υγείας παραμένοντας δραστήριοι όσο μεγαλώνουμε δεν πρέπει να αφορά μόνο φυσικές δραστηριότητες μέσω της γυμναστικής. Τα οικιακά είναι μια χρήσιμη δραστηριότητα που πραγματοποιούν πολλοί ηλικιωμένοι και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι της μέτριας έως έντονης σωματικής άσκησης που κάνουν καθημερινά. Ως εκ τούτου, αποτελεί σημαντικό συμπλήρωμα στη σωματική άσκηση που γίνεται για ψυχαγωγικούς λόγους», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης, Δρ. Shiou-Liang Wee.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι οι δουλειές του σπιτιού είναι υπεύθυνες για την πιο δυνατή σκέψη ή την καλύτερη ισορροπία, αλλά ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια σύνδεση.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 500 υγιείς πολίτες 21-90 ετών. Χρησιμοποίησαν το περπάτημα και την ικανότητα κάποιου να σηκωθεί από την καρέκλα ως ένδειξη σωματικής ικανότητας, αλλά και τεστ της βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης μνήμης, της γλώσσας, του εύρους προσοχής και της οπτικοχωρικής δεξιότητας για να μετρήσουν την πνευματική ικανότητα. Επίσης, ρώτησαν τους συμμετέχοντες ποιες δουλειές του σπιτιού και τι άλλου είδους φυσική δραστηριότητα έκαναν.

Στις ελαφρές δουλειές περιλαμβάνονταν το πλύσιμο των πιάτων, το ξεσκόνισμα, το στρώσιμο του κρεβατιού, το άπλωμα των ρούχων, το σιδέρωμα, το καθάρισμα και το μαγείρεμα. Στις βαριές δουλειές περιλαμβάνονταν το πλύσιμο των παραθύρων, το άλλαγμα των σεντονιών, το σκούπισμα με ηλεκτρική, το σφουγγάρισμα και δουλειές όπως το πριόνισμα, το βάψιμο και οι επισκευές.

Από τους νεότερους συμμετέχοντες, το 36% απάντησε ότι έκαναν αρκετή φυσική δραστηριότητα ώστε να πληρούν τους στόχους που οι ερευνητές έθεσαν ως ωφέλιμους, ενώ από τους γηραιότερους το ποσοστό ανήλθε στο 48%. Όμως, το 61% των νέων και το 66% των γηραιότερων πληρούσε αυτά τα κριτήρια αποκλειστικά μέσω των δουλειών του σπιτιού.

Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους τύπους τακτικής σωματικής άσκησης, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι δουλειές του σπιτιού συνδέονται με πιο ισχυρές γνωστικές ικανότητες και καλύτερες σωματικές δεξιότητες, αλλά μόνο στους ηλικιωμένους συμμετέχοντες.

Η βαθμολογία στα τεστ γνωστικής ικανότητας ήταν έως και 8% υψηλότερη σε όσους έκαναν πολλές δουλειές του σπιτιού, οι οποίες συνδέθηκαν, επιπλέον, με υψηλότερη βαθμολογία στην προσοχή. Ακόμη, για τους γηραιότερους συμμετέχοντες, η ισορροπία και ο χρόνος που χρειάζονταν για να σηκωθούν από την καρέκλα ήταν καλύτερα σε όσους έκαναν πολλές δουλειές.

«Οι δουλειές του σπιτιού είναι μια σωματική δραστηριότητα αλλά απαιτούν και λεπτομερή διαδικασία σκέψης για να ολοκληρωθούν. Γι’αυτό και είναι τόσο σημαντικές για τη γήρανση τόσο σε σωματικό όσο και γνωστικό επίπεδο», σημειώνει καταληκτικά η Δρ. Maria Torroella Carney, διευθύντρια γηριατρικής στο νοσοκομείο Northwell Health της Νέας Υόρκης.

Διαβάστε επίσης

Μακροζωία: Αυτή είναι η εύκολη προπόνηση που θα σας οδηγήσει στα 100

Άνοια: Η συνήθεια που μας κάνει να «χάνουμε» το μυαλό μας

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η άσκηση που ξανανιώνει την καρδιά – Η σωτήρια συχνότητα