Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων στους ηλικιωμένους και όχι να τον μειώνουν, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και να βελτιώνει την ισορροπία. Έτσι, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins διερεύνησαν αν οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D είναι πιθανό να μειώνουν τον κίνδυνο πτώσεων σε ανθρώπους ηλικίας από 70 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, ωστόσο, οι μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν ήταν πιο αποτελεσματικές από τις χαμηλότερες στην πρόληψη των πτώσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

«Δεν υπάρχει κάποιο όφελος από τις υψηλότερες δόσεις. Αντιθέτως υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ενδεχόμενης βλάβης. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αφού το λίγο είναι βοηθητικό, το πολύ θα είναι ακόμα καλύτερο. Για κάποιες βιταμίνες, όμως, τα συμπληρώματα υψηλής δοσολογίας δημιουργούν περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη. Υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα οι υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D να αυξάνουν τον κίνδυνο και την σοβαρότητα των πτώσεων», επισημαίνει ο Δρ. Lawrence Appel, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής.

Η λήψη 1.000 ή περισσότερων μονάδων βιταμίνης D ανά ημέρα (IU/ημέρα), ποσότητα ίση με 25 μικρογραμμάρια/ημέρα, δεν ήταν πιο ωφέλιμη από 200 IU/ημέρα στην πρόληψη των πτώσεων, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι οι δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D των 2.000 και 4.000 IU/ημέρα φαινόταν να αυξάνουν τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των πτώσεων, συγκριτικά με τις 1.000 IU/ημέρα, μια σχετικά χαμηλή δοσολογία για ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι οι σοβαρές πτώσεις και εκείνες που χρειάζονταν νοσηλεία συνέβαιναν συχνότερα σε γηραιότερους ανθρώπους που λάμβαναν 1.000 IU/ημέρα ή περισσότερο σε σύγκριση με όσους λάμβαναν 200 IU/ημέρα (περίπου η μισή από την κλασική δόση που βρίσκεται στις πολυβιταμίνες).

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ερευνητές, οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους σχετικά με τον κίνδυνο πτώσεων και τα επίπεδα βιταμίνης D προκειμένου να προσδιορίσουν αν πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα συμπληρώματα βιταμίνης D ή όχι.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός – Ασθενείς: Ποια βιταμίνη λείπει στο 80% των νοσηλευόμενων

Βιταμίνη D και ασβέστιο: Πολύτιμα και για την πρόληψη του ιλίγγου

Η βιταμίνη-κλειδί για την υγεία και την ισορροπία του πεπτικού συστήματος