Το να μην πλένουμε καθημερινά τα δόντια μας και να μην φροντίζουμε την στοματική μας υγιεινή μπορεί να μας προκαλέσει αρκετά προβλήματα όταν επισκεφθούμε τον οδοντίατρό μας. Την περίοδο της πανδημίας το πρόβλημα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο καθώς αυξάνονται τα δεδομένα που δείχνουν ότι η κακή στοματική υγιεινή αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσουμε με COVID-19.

Σύμφωνα με το άρθρο που συνυπογράφεται από τις Sim K. Singhrao, ερευνήτρια στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Central Lancashire και την Alice Harding, Οδοντίατρο και υποψήφια διδάκτωρ στην Οδοντιατριακή Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου καιδημοσιεύθηκε στο The Conversation, οι άνθρωποι με κακή στοματική υγιεινή μπορεί να καταλήξουν με  σοβαρά συμπτώματα αν κολλήσουν κορωνοϊό. Επιπλέον, οι θετικοί στην COVID-19 με ουλίτιδα, είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να εισαχθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν σοβαρή και προχωρημένη ουλίτιδα. Είναι επίσης 4,5 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη και 9 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν λόγω κορωνοϊού.

Πρόκειται για μια ανησυχητική και σοκαριστική διαπίστωση ωστόσο δεν θα πρέπει προκαλεί έκπληξη σύμφωνα με τις ερευνήτριες αν αναλογιστούμε τη σύνδεση μεταξύ της στοματικής υγιεινής και σοβαρών ασθενειών. Η κακή στοματική υγιεινή έχει συσχετιστεί με την επιδείνωση άλλων ασθενειών κυρίως όταν είναι μακροχρόνια. Τότε είναι που τα βακτήρια του στόματος από μία «λανθάνουσα κατάσταση» περνούν σε μία πιο επιθετική, επιδεινώνοντας την κατάσταση των ούλων μέσω των οποίων μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αφού εισέλθουν όμως στον οργανισμό μας μέσω του αίματος, είναι πιθανό να προσβάλλουν διάφορα όργανα αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονών.

Στην πραγματικότητα, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην καρδιά, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και στην περίπτωση του διαβήτη, να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου, ενώ παράλληλα έχει συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό, την αρθρίτιδα, με προβλήματα στα νεφρά και την αναπνευστική οδό ακόμα με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Συγκριτικά με εκείνους που εμφανίζουν ήπια ή σοβαρότερα συμπτώματα της COVID-19, εκείνοι που έχουν έντονα συμπτώματα παρατηρείται πως έχουν αυξημένα επίπεδα ενός συγκεκριμένου φλεγμονώδους δείκτη (ονόματι CRP) ή παρουσιάζουν και την άκρως επικίνδυνη «θύελλα κυτταροκινών» γεγονός που σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σύστημα μάχεται και κατά του ιού αλλά ταυτόχρονα βλάπτει και τους ιστούς του σώματος. Αυξημένα επίπεδα CRP και κυτοκινών (ή κυτταροκινών) παρατηρούνται  όμως και με την κακή στοματική υγιεινή. Ο συνδυασμός λοιπόν αυτών ασθενειών μπορεί να αποβεί επιβλαβής για τον οργανισμό μας.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι ποια είναι η ακριβής συσχέτιση της στοματικής υγιεινής με την COVID-19.
Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ζήτημα με την λοίμωξη της COVID-19 είναι οι βακτηριακές υπερλοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται στο ίδιο όργανο που προσβάλλεται από τον ιό π.χ. στους πνεύμονες.
Οι βακτηριακές υπερλοιμώξεις είναι κάτι το σύνηθες για όσους νοσούν με COVID-19 και μάλιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει παρατηρηθεί πως μεγάλος αριθμός ασθενών που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό είχαν προσβληθεί παράλληλα και από άλλα βακτήρια.
Εάν λοιπόν κάποιος δεν έχει καλή στοματική υγιεινή, είναι πολύ πιθανό τα επικίνδυνα βακτήρια του στόματος να μεταφερθούν μέσω των αεραγωγών στα πνευμόνια και να προκαλέσουν υπερλοίμωξη.
Επιπρόσθετα η κακή υγιεινή του στόματος μπορεί να αποτελέσει «όχημα» εισόδου του κορωνοϊού στον οργανισμό  και αυτό γιατί τα ένζυμα των βακτηρίων αλλοιώνουν τον αναπνευστικό βλεννογόνο, δημιουργώντας συνθήκες εισόδου και πολλαπλασιασμού του κορωνοϊού.

Με το πέρασμα του χρόνου θα γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο πόσο επηρεάζει η στοματική υγιεινή την εξέλιξη της COVID-19. Προς το παρόν υπάρχουν αρκετά δεδομένα που μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι η κακή στοματική υγιεινή εγκυμονεί κινδύνους και επιπλοκές σε όσους νοσούν από COVID-19 αλλά και όσους υποφέρουν από αρτηριακή πίεση ή διαβήτη.

Για όλους τους λόγους που προαναφέρθηκαν είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε μια καλή στοματική υγιεινή. Αυτό στην πράξη σημαίνει:

  • Βούρτισμα 2 φορές την ημέρα για 2 λεπτά το λιγότερο
  • Χρήση φθοριούχας οδοντόκρεμας και
  • Πολύ συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Διαβάστε επίσης:

Στοματική υγεία: Καθρέφτης της συνολικής υγείας

Νέο απλό τεστ από χαρτί εντοπίζει βακτηριακές λοιμώξεις

Κορωνοϊός – Στόμα: Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο ένας στους δύο