Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενική υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η στοματική υγεία αποτελεί ένα από τα στοιχεία που καθορίζουν τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση ενδέχεται ορισμένα νοσήματα του στόματος να επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρο το σώμα. Παράλληλα, γενικά νοσήματα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στο στόμα, ενώ για κάποια νοσήματα, όπως η περιοδοντίτιδα και το μεταβολικό σύνδρομο ή η περιοδοντίτιδα και ο σακχαρώδης διαβήτης, η σχέση αποδεικνύεται αμφίδρομη. Μάλιστα από τις πλέον μελετημένες συσχετίσεις είναι αυτή ανάμεσα στον σακχαρώδη διαβήτη και την περιοδοντίτιδα, νοσήματα που έχει φανεί ότι αλληλεπιδρούν και το ένα νόσημα επιδεινώνει το άλλο.

Σημειώνεται επίσης ότι οι χρόνιες οδοντικές και περιοδοντικές λοιμώξεις αποτελούν διεθνώς την κύρια αιτία απώλειας των δοντιών. Επιπρόσθετα η κακή στοματική υγεία μπορεί να διαταράξει την ποιότητα της ζωής επηρεάζοντας βασικές λειτουργίες όπως ο ύπνος και η ομαλή λήψη τροφής.

Καθίσταται προφανές ότι η κακή στοματική υγεία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της κοινωνικής, προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής, διαταράσσοντας από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθησή μας μέχρι το σχολείο, την εργασία και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους.

Μια δυσάρεστη εξέλιξη όπως η παραπάνω ωστόσο, θα μπορούσε να αποφευχθεί δεδομένου ότι τα κύρια στοματικά νοσήματα είναι δυνατόν να προληφθούν πολύ αποτελεσματικά με σωστή εφαρμογή κατάλληλων προληπτικών μέτρων, ιδιαίτερα με τη σωστή στοματική υγιεινή.

Τη σημασία της φροντίδας της στοματικής υγείας μας υπενθυμίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την ΑΙΜ, την εταιρεία που εμπιστεύονται χιλιάδες Έλληνες για τη φροντίδα των δοντιών τους, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για τη στοματική υγεία και μας επισημαίνει ότι χάρη σ’ ένα υγιές στόμα θα έχουμε την τόλμη, την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά να χαμογελάμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας.

Συχνά όμως δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή στη φροντίδα του στόματός μας, ξεχνώντας πόσο σημαντικό είναι. Με αυτό τρώμε, μιλάμε και χαμογελάμε με σιγουριά. Με αυτό χαιρόμαστε τη ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δεσμευτούμε για την φροντίδα του στόματός μας, να βρίσκουμε χρόνο να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο μας και να τον… βοηθάμε να βοηθήσει τα δόντια μας.

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν πρέπει να γίνονται μόνο πυροσβεστικά όταν έχει ήδη προκύψει κάποιο σοβαρό ή επείγον πρόβλημα στα δόντια ή τα ούλα. Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο ξεκινούν νωρίς, πριν υπάρξει πρόβλημα, με την ανατολή του πρώτου δοντιού και συνεχίζονται για όλη τη ζωή. Δεν ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία. Ο ετήσιος οδοντιατρικός έλεγχος αποτελεί διεθνώς την καθιερωμένη διαδικασία γι’ αυτόν το σκοπό.

Φυσικά πέρα από την πολύτιμη και ουσιαστική βοήθεια του οδοντίατρου ας μην ξεχνάμε το σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνουμε εμείς, βουρτσίζοντας σωστά τα δόντια μας κάθε μέρα. Ιδανικά καλό είναι να πλένουμε τα δόντια μας πρωί και βράδυ, φροντίζοντας ο συνολικός χρόνος βουρτσίσματος κάθε φορά να μην είναι κάτω από δύο λεπτά. Καθαρίζουμε κάθε δόντι χωριστά με κυκλικές κινήσεις, κρατώντας την οδοντόβουρτσα σε κλήση 45 μοιρών σε σχέση με το ούλο. Με λίγο πιο διαγώνιες κινήσεις καθαρίζουμε τα πίσω δόντια.

Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι τα οφέλη από το καθημερινό βούρτσισμα, τον καθαρισμό των δοντιών με νήμα και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι μόνο το λαμπερό χαμόγελο και η δροσερή αναπνοή.

Σήμερα όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι γνωστό ότι η υγεία των δοντιών και των ούλων επηρεάζει τη γενικότερη καλή κατάσταση του οργανισμού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η αιτία ορισμένων μικροενοχλήσεων, αλλά και η επιδείνωση πιο σοβαρών καταστάσεων μπορεί να οφείλονται μεταξύ άλλων και στην κακή στοματική υγεία. Γι΄αυτό και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία μας παροτρύνει να σταματήσουμε να αμελούμε τη στοματική μας υγεία, τονίζοντας ότι αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενική υγεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας  στις 20 Μαρτίου λοιπόν ας δώσουμε μια μεγάλη υπόσχεση στον εαυτό μας. Ας δεσμευτούμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για ένα υγιές στόμα. Το μήνυμα αυτό στηρίζει έμπρακτα η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, καθώς σε συνεργασία με την AIM, καλεί όλους μας να δεσμευτούμε για την υγεία του στόματός μας, μέσα από μικρά καθημερινά πράγματα, όπως είναι η συνέπεια στο βούρτσισμα των δοντιών ή μια επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Μία επίσκεψη που πρέπει να κάνουμε τόσο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας προκειμένου τα δοντάκια τους, που έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσουν μια ζωή,να ομορφαίνουν για πάντα το χαμόγελό τους.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας ενθαρρύνετε τους γύρω σας να δεσμευτούν για τη φροντίδα του στόματός τους ξεκινώντας από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο!

Μάθετε περισσότερα στο  https://www.eoo.gr/   στο https://www.worldoralhealthday.org/   και στο https://www.aim.gr/oral-health-care.html