Αν και πλέον υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας,  οι πάσχοντες σίγουρα θα υιοθετούσαν με ανακούφιση οποιοδήποτε μη φαρμακευτικό μέτρο θα βοηθούσε στην πρόληψη των κρίσεων. Ο τρόπος ζωής άλλωστε που προάγει την καλή υγεία, είναι αυτός που μπορεί να μειώσει τη συχνότητα αλλά και την σφοδρότητα των ημικρανιών, τονίζουν οι ειδικοί της Κλινικής Mayo.

Ο ρόλος του περιβάλλοντος

Στο πρώτο σημάδι ότι επίκειται μια κρίση ημικρανίας, κάντε ένα διάλειμμα και απομακρυνθείτε από αυτό που κάνετε, εάν είναι δυνατόν.

Κλείστε τα φώτα. Οι ημικρανίες συχνά αυξάνουν την ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Χαλαρώστε στο σκοτάδι, σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Αν μπορείτε κοιμηθείτε κιόλας.

Βάλτε κρύα ή ζεστά επιθέματα. Οι ειδικοί προτείνουν εναλλαγές με κρύα και ζεστά επιθέματα αφού τα παγωμένα και κρύα επιθέματα μουδιάζουν την περιοχή και μπορεί να μειώσουν το αίσθημα του πόνου, ενώ από την άλλη τα ζεστά επιθέματα μπορούν να χαλαρώσουν τους μύες. Παρόμοιο αποτελέσμα έχουν και τα ζεστά ή κρύα ντους.

Πιείτε καφεϊνούχα ροφήματα. Σε μικρές ποσότητες η καφείνη μπορεί να μας απαλλάξει από τον πόνο της ημικρανίας στα αρχικά στάδια της. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη χρήση της αφού η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ακόμα και να διαταράξει τον ύπνο μας.

 

Η σημασία του ύπνου

Οι ημικρανίες μπορεί να μην μας αφήσουν να κοιμηθούμε όλο το βράδυ ή μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο μας και να μας ξυπνήσουν. Αντίστροφα, οι ημικρανίες συχνά πυροδοτούνται από τον ελλιπή ύπνο. Για αυτό καθιερώστε συγκεκριμένες ώρες ύπνου.  Αν κοιμάστε τις μεσημβρινές ώρες φροντίσε να μην ξεπερνάτε τα 30 λεπτά για να μην διαταρραχθεί ο νυχτερινός σας ύπνος. Περιορίστε οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από την ηρεμία σας.

Κάντε ό,τι σας χαλαρώνει προς το τέλος της ημέρας. Ακούστε χαλαρωτική μουσική, κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάστε ένα αγαπημένο σας βιβλίο. Μεγάλη προσοχή όμως θα πρέπει να δείξουμε σε αυτά που τρώμε ή πίνουμε πριν πέσουμε για ύπνο, μιας και η έντονη γυμναστική, τα βαριά γεύματα, η καφείνη, η νικοτίνη και το αλκοόλ διαταρράσουν τον ύπνο μας.

Επίσης ελέγξτε τα φάρμακα που λαμβάνετε. Ορισμένα από αυτά περιέχουν καφείνη ή άλλα διεγερτικά, που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας.

 

Ο ρόλος της διατροφής

Οι καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τις ημικρανίες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε συνεπείς και να τρώτε περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, να μην παραλείπετε γεύματα και να σημειώνετε τι τρώτε έτσι ώστε να εντοπίσετε κάποιο τρόφιμο που μπορεί να πυροδότησε μια κρίση ημικρανίας.

Αν υποψιάζεστε πως το τυρί, η σοκολάτα, η καφείνη ή το αλκοόλ μπορεί να σας προκαλούν κρίσεις ημικρανίας, αποκλείστε το από τη διατροφή σας για να δείτε πως θα εξελιχθούν.

Βάλτε τη γυμναστική τακτικά στο πρόγραμμα σας
Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων πονοκεφάλων για αυτό και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος, σε συνδυασμό με τη διατροφή και τη γυμναστική, μας βοηθά να διαχειριστούμε καλύτερα και τις ημικρανίες.

 

Ο έλεγχος του στρες
Το στρες και οι ημικρανίες συχνά συνυπάρχουν.  Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το καθημερινό στρες αλλά μπορούμε να το ελέγξουμε απλοποιώντας τη ζωή μας.
Διαχειριστείτε το χρόνο σας έξυπνα, μην υπερφορτώνετε το πρόγραμμα σας με δραστηριότητες που δεν προλαβαίνετε και σας δημιουργούν άγχος.  Βρείτε χρόνο να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί για 15 λεπτά το λιγότερο κάθε μέρα.

 

Κρατήστε ημερολόγιο

Κρατώντας ένα ημερολόγιο καθημερινά είναι πιθανό να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που πυροδοτεί τις κρίσεις ημικρανίας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν και μέχρι πρόσφατα το ζητούμενο ήταν η αποφυγή των παραγόντων που ενεργοποιούν τις ημικρανίες, πλέον νεότερες έρευνες διαπιστώνουν πως η τεχνική της αποφυγής μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία μας στις ημικρανίες. Μια πιο χρήσιμη προσέγγιση είναι η ελεγχόμενη έκθεση στους παράγοντες που προκαλούν ημικρανία και η προσπάθεια καταπολέμησης της κρίσης με ασκήσεις χαλάρωσης και ελέγχου του στρες.

 

Διαβάστε επίσης:

Ημικρανίες: «Εξαφανίζονται» στην εμμηνόπαυση – Η σχέση τους με τις ορμόνες

Ημικρανίες: Η μέθοδος που μειώνει στο μισό τα συμπτώματα

Τι να προσέχουν οι έγκυες που υποφέρουν από ημικρανίες