Μπορείτε να σταθείτε στο ένα σας πόδι; Τότε θεωρείστε τον εαυτό σας από τους τυχερούς, καθώς αυτή και μόνο ικανότητα αποτελεί ένδειξη καλής υγείας και μακροζωίας, όπως σημειώνει και η Dawn Skelton, καθηγήτρια υγείας στο Πανεπιστήμιο Caledonian της Γλασκόβης με πρόσφατη δημοσίευση της στο The Conversation.
Όταν μπορούμε να ισορροπήσουμε στο ένα μας πόδι, σημαίνει πως διατηρούμε μια καλή φυσική κατάσταση, ενώ παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος των πτώσεων. Αντίθετα, η αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο βλάβης των μικρών αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου και μειωμένη ικανότητα αντίληψης. Επιπλέον, παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νόσος Πάρκινσον κάνουν ακόμα δυσκολότερη την ισορροπία.
Παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση αλλά και προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση επηρεάζουν τη δύναμη, την ισορροπία και τη σωστή στάση του σώματος.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η καθιστική ζωή αποδυναμώνει τους μύες και αυξάνει τον κίνδυνο των πτώσεων, ενώ έχει συσχετιστεί και με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και μεγαλύτερης περιφέρειας της μέσης.
Πόσο μετράει η ισορροπία;
Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο χρόνος ισορροπίας στο ένα πόδι αλλάζει ανάλογα με το φύλο σε διαφορετικές ηλικίες. Το ανθρώπινο σώμα, σε όρθια θέση, έχει μια αστάθεια λόγω της μικρής βάσης στήριξης του εκ φύσεως. Όταν είμαστε υγιείς, βασιζόμαστε στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό μας σύστημα για να αφομοιώσουμε όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από τις αισθήσεις ισορροπίας μας (κυρίως τα μάτια και τα αυτιά που ανατροφοδοτούνται από τους μυες και τις αρθρώσεις). Είναι η στιγμή που ενεργοποιούμε τους μύες που θα ενδυναμώσουν τη στάση μας και θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε όρθιοι.
Όσο λοιπόν πιο συχνά αθλούμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε καλή ισορροπία μαζί με όλα τα υπόλοιπα οφέλη της άσκησης.
Πώς θα βελτιώσετε την ισορροπία σας;
Η ικανότητά μας να ισορροπούμε στο ένα πόδι μπορεί να βελτιωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως μια πιο δύσκολη διαδικασία εάν πάσχετε από κάποια νευρολογική πάθηση. Αυτό που θα καταφέρετε όμως είναι να μειώσετε τον κίνδυνο των πτώσεων σύμφωνα με διάφορες μελέτες.
Μάλιστα, μια πρόσφατη έκθεση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας υποδηλώνει ότι η έλλειψη δραστηριότητας σε ηλικιωμένους λόγω των περιορισμών της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε 110.000 περισσότερες πτώσεις ηλικιωμένων φέτος.
Ορισμένες ασκήσεις ισορροπίας είναι εύκολες και μπορείτε να τις κάνετε ακόμα και στο σπίτι, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής σας.
Εάν προσπαθήσετε να σταθείτε στο ένα πόδι, είναι πολύ πιο δύσκολο να ισορροπήσετε με τα μάτια κλειστά, επομένως είναι ένα εμπόδιο που θα βελτιώσει την ισορροπία σας. Όταν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, το σώμα βασίζεται στην όρασή μας για να ισορροπήσει. Αν λοιπόν αφαιρέσουμε αυτή την αίσθηση, οι υπόλοιπες αισθήσεις οξύνονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα σε σύγκριση με όταν έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Φροντίστε να έχετε κάτι κοντά για να κρατιέστε και με τον καιρό θα βελτιωθείτε.
Ακόμα κι αν πλέον έχετε πατήσει τα 70, η ισορροπία στο κάθε πόδι για ένα λεπτό τρεις φορές την ημέρα αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς βελτιώνει την πυκνότητα των οστών του ισχίου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σε περίπτωση πτώσης, μειώνονται οι πιθανότητες κατάγματος.
Διαβάστε επίσης:
Η προπόνηση που «χτίζει» δύναμη, συντονισμό και ισορροπία – Βάλτε την στο πλάνο
Τέσσερις ασκήσεις για καλύτερη ισορροπία – Δοκιμάστε τις