Είναι πολύ πιθανό το γέλιο να αποτελεί το καλύτερο φάρμακο για μια υγιή ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Australian and New Zealand Journal of Public Health. Η συστηματική επανεξέταση στρατηγικών που βασίζονται στο χιούμορ για την αντιμετώπιση προτεραιοτήτων της δημόσιας υγείας βρήκε ότι οι χιουμοριστικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές επηρεάζοντας τη συμπεριφορά και τους σκοπούς των ανθρώπων αναφορικά με την υγεία τους.
«Αυτή η δυναμική, συστηματική επανεξέταση ανέλυσε 13 μελέτες τα τελευταία 10 χρόνια όπου το χιούμορ χρησιμοποιούταν για την επικοινωνία σοβαρών μηνυμάτων που αφορούσαν ζητήματα όπως η ψυχική υγεία, η αυτοεξέταση για καρκίνο του μαστού και των όρχεων, το ασφαλές σεξ, ο καρκίνος του δέρματος και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», αναφέρει η φυσιοθεραπεύτρια Elain Miler από την Πιστοποιημένη Κοινότητα Φυσιοθεραπευτών, που διενήργησε τη μελέτη και προσθέτει:
«Βρήκαμε ότι το χιούμορ μπορεί να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό όχημα μετάδοσης των μηνυμάτων που οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν τρομακτικά ή απειλητικά. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το χιούμορ μπορεί, επίσης, να γίνει ένα συναισθηματικό ‘τοίχωμα’ που διασπά κάπως τον φόβο, έτσι ώστε τα υφέρποντα μηνύματα να φτάσουν στο στοχευόμενο κοινό και να επηρεάσουν τις συμπεριφορές και τις διαθέσεις του».
Η μελέτη ανέδειξε διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ενός μηνύματος που βασίζεται στο χιούμορ, μεταξύ των οποίων το επίπεδο και ο τύπος του φόβου ή της απειλής, η φύση του ζητήματος (π.χ. ταμπού) και η αίσθηση του χιούμορ του κάθε ανθρώπου.
«Σίγουρα δεν πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση. Ένα κακώς εννοούμενο αστείο μπορεί να καταστρέψει το μήνυμα μιας καμπάνιας υγείας, μια θεραπευτική σχέση, μία χιουμοριστική παράσταση ή και τα τρία μαζί. Το χιούμορ είναι πολύ πολύπλοκο και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να να το διερευνήσουμε ως μέσο προώθησης της δημόσιας υγείας», τονίζει η ειδικός.
«Αυτή η μελέτη αποτελεί το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα για την περαιτέρω ενσωμάτωση των χιουμοριστικών μηνυμάτων στη δημόσια υγεία. Το χιούμορ είναι ευχάριστο και προσελκύει τους ανθρώπους, καθώς θέλουν να το εξετάζουν και να παίρνουν μέρος σε αυτό. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι η επανεξέταση ανέδειξε το γεγονός ότι το χιούμορ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ενθάρρυνση της συζήτησης και του μοιράσματος. Δεν είναι απλά ένας τρόπος να στείλουμε κάποιο μήνυμα, αλλά ενθαρρύνει πραγματικά τους ανθρώπους να μιλήσουν για αυτό και να είναι ανοιχτοί στους άλλους, πράγμα το οποίο πιστεύουμε πως μπορεί να επηρεάσει τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές για σημαντικά μηνύματα πρόληψης στη δημόσια υγεία», σημειώνει με τη σειρά της η επίσης συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ελένη Σκουτέρη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Monash.
Οι επιστήμονες, πάντως, τονίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί ακριβώς ο τρόπος που λειτουργεί το χιούμορ σε περιβάλλοντα δημόσιας υγείας, καθώς μέχρι τώρα οι περισσότερες εργασίες έχουν εστιάσει στο χιούμορ και τα αποτελέσματα υγείας μόνο σε κλινικά περιβάλλοντα.
Διαβάστε επίσης
Έχετε στρες και δεν το καταλαβαίνετε; Τα «καμπανάκια» που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Πανδημία: Η αγχολυτική δραστηριότητα που σώζει την κατάσταση