Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάνσας με επικεφαλής τον καθηγητή Jeffrey Hall δημοσιεύθηκε στο Humor: The International Journal of Humor Research. Στόχος του Jeffrey Hall ήταν η διερεύνηση του ρόλου του γέλιου στις ερωτικές σχέσεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια των ραντεβού οι γυναίκες εκτιμούν έναν άνδρα με έξυπνο χιούμορ περισσότερο απ’ ότι οι άνδρες εκτιμούν την αστεία πλευρά μιας γυναίκας. Και όμως μέσα από μία ανάλυση δέκα μελετών με περισσότερους από 2.100 ανθρώπους σε μακροχρόνιες σχέσεις, ο καθηγητής Hall κατέληξε σε μία ανέλπιστη ανατροπή.

«Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι αυτό που λέγεται επίδραση του συντρόφου, η οποία συμβαίνει όταν το χιούμορ ενός ατόμου σχετίζεται με την ικανοποίηση του συντρόφου του. Σε αυτή την περίπτωση, η σχέση μεταξύ της ικανότητας του ενός συντρόφου να κάνει ένα αστείο και η ικανοποίηση που αντλεί ο σύντροφός του συγκρίθηκε ανά φύλο. Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι οι σύζυγοί τους έκαναν αρκετά αστεία ήταν λιγότερο ικανοποιημένες. Από την άλλη όμως οι άνδρες που οι γυναίκες τους έκαναν περισσότερα αστεία ήταν σημαντικά πιο ικανοποιημένοι. Αυτό φαίνεται να σημαίνει ότι στο στάδιο του φλερτ, οι γυναίκες υπερεκτιμούν τις ικανότητες των ανδρών στο χιούμορ, ενώ οι άνδρες υποτιμούν αυτές του αντίθετου φύλου».

Στο δεύτερο μέρος της δημοσίευσης, ο Jeffrey Hall μελέτησε 123 ζευγάρια που ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο για 12 χρόνια. Ρωτήθηκαν ποιος κάνει περισσότερα αστεία, πόσο εκτιμούν την αίσθηση του χιούμορ των συντρόφων τους και αν το χιούμορ ήταν σημαντικό στη σχέση τους. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δήλωσαν ότι, όταν εκτιμούσαν την αίσθηση του χιούμορ του συντρόφου τους, το χιούμορ ήταν κομβικό κομμάτι της σχέσης, ανεξάρτητα με το ποιος αστειευόταν περισσότερο.

Πώς το χιούμορ οδηγεί από το φλερτ στον γάμο;

Ο Jeffrey Hall υποστηρίζει μία εξήγηση που εστιάζει στο ρόλο του χιούμορ κατά την εδραίωση του δεσμού καθώς και στην παιγνιώδη διάθεση μεταξύ των δύο συντρόφων, στοιχεία που εκτιμώνται και από τα δύο φύλα. Θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το χιούμορ για την διεξαγωγή του ερωτικού παιχνιδιού σαν ένα μέρος του παραδοσιακού «σεξουαλικού σεναρίου». «Οι άνδρες θα παίξουν το ρόλο του κωμικού και οι γυναίκες τον ρόλο του κοινού, αμφότεροι υποδύονται τους ρόλους που καθορίζονται από το φύλο τους για να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τη συνέχιση της συνομιλίας», καταλήγει ο ερευνητής.

Οι ερευνητές κατέληξαν λοιπόν πως ανεξαρτήτως φύλου, όταν φτάνουμε στην υπόθεση χιούμορ ο πνευματώδης διάλογος με τον σύντροφό είναι εξαιρετικά σημαντικός στις μακροχρόνιες σχέσεις.

Διαβάστε επίσης

Σχέσεις – Γέλιο: Ποιος είναι πιο αστείος και κερδίζει τη «μάχη» του χιούμορ

Χιούμορ: Τι αποκαλύπτει το στυλ σας για την προσωπικότητα και την ευφυΐα σας

Το …«μαγικό» συστατικό που κρατά το ζευγάρι για πάντα μαζί