Τα οφέλη της άσκησης δε σταματούν μόνο στο σώμα μας αλλά επεκτείνονται και στο μυαλό μας, καθώς η ορμόνη ιριζίνη που εκκρίνεται από τους μυς όσο αθλούμαστε, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για τη γνωστική εξασθένιση, φαινόμενο που παρατηρείται στους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Η διατήρηση της εύρυθμης γνωστικής λειτουργίας είναι μια σημαντική πρόκληση για τους πληθυσμούς που γερνάνε» σημειώνει η Christiane Wrann, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η άσκηση άλλωστε είναι γνωστό ότι έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία του εγκεφάλου, γι ‘αυτό και ο εντοπισμός τέτοιων διαμεσολαβητών, όπως η ιριζίνη, έχει γίνει ένας τόσο σημαντικός στόχος της έρευνας».

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη επιστημόνων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και δημοσιεύτηκαν στο Nature Metabolism.  Οι μελετητές διερευνώντας μοντέλα σε ποντίκια, απέδειξαν ότι η γενετική διαγραφή της ιρισίνης επηρέαζε τη γνωστική λειτουργία κατά τη διάρκεια της άσκησης, τη γήρανση και την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία προκλήθηκε εν μέρει από τις αλλαγές των νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο. Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου που αποθηκεύει τις μνήμες και το πρώτο που δείχνει τα πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση των επιπέδων της ιριζίνης στην κυκλοφορία του αίματος βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία και τη νευροφλεγμονή όσον αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Αυτό που κάνει αυτή τη μελέτη ιδιαίτερα σημαντική είναι ότι αναδεικνύεται η θετική επίδραση της ιριζίνης στη γνωστική λειτουργία όχι μόνο σε ένα αλλά σε τέσσερα διαφορετικά μοντέλα ποντικιών», σημειώνει ο Bruce Spiegelman από το Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου Dana-Farber και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος ανακάλυψε τις ιδιότητες της ιριζίνης το 2012 και συμμετείχε εξίσου στην τρέχουσα έρευνα.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς η θεραπεία με ιριζίνη ήταν αποτελεσματική στα μοντέλα ποντικών με τη νόσο Αλτσχάιμερ ακόμη και μετά την ανάπτυξη σημαντικής παθολογίας: «Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις παρεμβάσεις σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ, καθώς η θεραπεία συνήθως ξεκινά αφού οι ασθενείς έχουν εμφανίσει συμπτώματα» σύμφωνα με τον Wrann.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι η ιριζίνη δρα προστατευτικά ενάντια στη νευροφλεγμονή ενεργώντας απευθείας στα κύτταρα του εγκεφάλου. Ο συν-συγγραφέας Rudy Tanzi, συν-διευθυντής του McCance Center for Brain Health του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης εξηγεί ότι «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι καλύτερο για την υγεία του εγκεφάλου από την καθημερινή άσκηση και τα ευρήματά μας ρίχνουν φως στον εμπλεκόμενο αυτό μηχανισμό: η άσκηση προστατεύει από τη νευροφλεγμονή, ίσως τον μεγαλύτερο δολοφόνο των νευρώνων του εγκεφάλου όσο γερνάμε».

Τέλος, η Christiane Wrann ελπίζει ότι «δεδομένου ότι η ιριζίνη δεν στοχεύει συγκεκριμένα τις αμυλοειδείς πλάκες, αλλά μάλλον στη νευροφλεγμονή, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες πέρα ​​από τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Αλτσχάιμερ: Η απλή και γρήγορη εξέταση που δείχνει αν κινδυνεύετε να νοσήσετε

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έτσι μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση άνοιας κατά 5 χρόνια