Οι ειδικοί της κλινικής Mayo δίνουν πολύτιμες συμβουλές σε όσους νοσούν ήπια με Covid-19 στο σπίτι ή φροντίζουν κάποιον ασθενή στο σπίτι.
Φροντίδα στο σπίτι
Οι περισσότεροι που νοσούν στο σπίτι έχουν ήπια συμπτώματα τα οποία μπορεί να διαρκέσουν λίγες μέρες και οι περισσότεροι αιθάνονται καλύτερα μετά από μία εβδομάδα.
Ο βασικός στόχος της θεραπείας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων, γεγονός που σημαίνει ανάπαυση, πρόσληψη υγρών και παυσίπονα.
Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες, αλλά και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πρέπει να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός τους.
Οι φροντιστές των ασθενών που είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν υποκείμενα νοσήματα ίσως θα πρέπει να επιλέξουν την απομόνωση και την αποφυγή της επαφής με τον ασθενή και να αναθέσουν την φροντίδα του σε κάποιον άλλο.
Προσοχή στα συμπτώματα
Παρακολουθήστε συστηματικά τον ασθενή για τυχόν επιδείνωση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο επικοινωνείστε με το γιατρό σας.
Ενδέχεται ο γιατρός να συστήσει τη χρήση ενός οξύμετρου δακτύλου για την παρακολούθηση του κορεσμού οξυγόνου. Εάν η μέτρηση είναι κάτω από 92% ενδέχεται να γίνει πιο επιτακτική η ανάγκη νοσηλείας.
Επίσης πρέπει να αντιδράσετε άμεσα και να οδηγήσετε τον ασθενή στο νοσοκομείο εάν δεν μπορείτε να τον ξυπνήσετε ή παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα: δύσπνοια, επίμονος πόνος στο στήθος ή πίεση, σύγχυση, κυάνωση των χειλιών ή του προσώπου, δυσκολία να παραμείνει ξύπνιος, ωχρό ή κυανό χρώμα του δέρματος, των χειλιών ή των νυχιών.
Προστασία των άλλων
Για την προστασία των υπόλοιπων ενοίκων του σπιτιού οι ασθενείς πρέπει να μένουν απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο και αν αυτό είναι δυνατό να χρησιμοποιούν το δικό τους μπάνιο.
Ο χώρος πρέπει να αερίζεται επαρκώς και συχνά, ενώ οι επιφάνειες πρεπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται συστηματικά.
Μη μοιράζεστε σκεύη και αντικείμενα με άλλους, ενώ τόσο οι ασθενείς όσο και οι φροντιστές τους πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20”.
Τέλος οι φροντιστές πρέπει να φορούν μάσκα όταν εισέρχονται στο δωμάτιο του ασθενούς, καθώς και γάντια μιας χρήσης όταν πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τον ασθενή.
Διαβάστε ακόμη
Κορωνοϊός – Θνησιμότητα: Δύο συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο νοσοκομείο
Κορωνοϊός: Από την «αθώα» ανοσμία σε 42 μέρες στη ΜΕΘ – Μια άνιση μάχη