Αν σας είναι κόπος να στρώσετε το κρεβάτι σας ή να πάτε μέχρι τον εκτυπωτή στο γραφείο ίσως πρέπει να ελέγξετε τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού σας. Η εύκολη κόπωση είναι ένα καμπανάκι ότι μάλλον έχετε στερέψει από σίδηρο, αλλά δεν είναι το μόνο. Δείτε ποια άλλα συμπτώματα θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.
Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς κάθε κύτταρο του οργανισμού και η οποία βρίσκεται μέσα στα ερυθρά κύτταρα του αίματος.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι μια μικρή μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού, σπανίως γίνεται αντιληπτή και μπορεί να περάσει απαρατήρητη, εκτός εάν τύχει να κάνετε εξετάσεις αίματος.
Όταν όμως, οι αποθήκες του σιδήρου σχεδόν αδειάσουν, τότε παρουσιάζεται η σιδηροπενική αναιμία με χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως:
–Εύκολη κόπωση και αδυναμία
-Ωχρό δέρμα
-Τάσεις λιποθυμίας
-Ταχυκαρδία
-Αδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση
-Εύθραυστα νύχια και απώλεια μαλλιών
Η συμπτωματολογία συμπληρώνεται με συχνές κρίσεις στηθάγχης σε πάσχοντες από ισχαιμική καρδιοπάθεια και επιδείνωση της δύσπνοιας σε άτομα με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Εάν παρουσιάζετε τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος θα σας συστήσει ορισμένες εξετάσεις αίματος. Για τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας ελέγχονται ο αιματοκρίτης (ο αιματοκρίτης εκφράζει το ποσοστό των ερυθρών κυττάρων στο αίμα), η αιμοσφαιρίνη (η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος), ο σίδηρος (ο σίδηρος είναι ένα μεταλλικό ιχνοστοιχείο, βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης) και η φερριτίνη (η φερριτίνη είναι η “αποθήκη” του μη άμεσα χρησιμοποιήσιμου σιδήρου).
Οι χαμηλές τιμές αιμοσφαιρίνης και φερριτίνης είναι ενδεικτικές χαμηλών αποθεμάτων σιδήρου και αναιμίας. Τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας ωστόσο θα την κάνει ο γιατρός ο οποίος θα πρέπει και να εντοπίσει το αίτιο που την προκαλεί.
Διαβάστε ακόμη
Σίδηρος: Αυτός είναι ο πραγματικός του ρόλος στη σύλληψη και τη γονιμότητα
Σας λείπει σίδηρος; Τέσσερις κινήσεις που αυξάνουν την απορρόφησή του