Μία νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης (BUSPH), αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της πρόσληψης σιδήρου και της γονιμότητας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition υποστηρίζει ότι ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος προέρχεται κατά κύριο λόγο από το κρέας, δεν επηρεάζει το χρόνο που χρειάζεται μια γυναίκα για να συλλάβει, ενώ ο μη αιμικός σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται κυρίως στα λαχανικά και τα συμπληρώματα διατροφής, έχει περισσότερες πιθανότητες να επιδράσει μόνο στις γυναίκες που έχουν έλλειψη σιδήρου λόγω της εμμήνου ρύσης ή προηγούμενης εγκυμοσύνης.

«Για τη μέση γυναίκα που προγραμματίζει μια εγκυμοσύνη, θα ήταν καλό να αρχίσει να λαμβάνει πολυβιταμίνες πριν από τη σύλληψη, αλλά περισσότερο για το περιεχόμενό τους σε φυλλικό οξύ παρά για τον σίδηρο. Σε περιπτώσεις σοβαρής δυσμηνόρροιας, μια καλή ιδέα ίσως να είναι η εξέταση των επιπέδων σιδήρου», σημειώνει η Δρ. Elizabeth Hatch, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο BUSPH.

Η Δρ. Hatch και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα από 2.969 Βορειοαμερικανές γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη PRESTO του BUSPH και 1.693 Δανές γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Snart Foraeldre. Και οι δύο κοόρτες αποτελούνταν από γυναίκες που προσπαθούσαν να συλλάβουν, με τις συμμετέχουσες να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια κάθε οκτώ εβδομάδες επί ένα χρόνο ή μέχρι τελικά να συλλάβουν. Λαμβάνοντας υπ’όψιν τις απαντήσεις σχετικά με τη διατροφή και τα συμπληρώματα από τα ερωτηματολόγια, οι ερευνητές αξιολόγησαν την πρόσληψη αιμικού και μη αιμικού σιδήρου.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι δεν υπήρχε καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης αιμικού σιδήρου από μια γυναίκα και τον αριθμό των εμμηνοροϊκών κύκλων που χρειαζόταν για να συλλάβει. Ωστόσο, η πρόσληψη μη αιμικού σιδήρου (τόσο από τα συμπληρώματα διατροφής όσο και από το φαγητό) συνδέθηκε με μια ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα εγκυμοσύνης στις γυναίκες που είχαν ήδη κυοφορήσει στο παρελθόν. Επίσης, στην κοόρτη PRESTO, η πρόσληψη μη αιμικού σιδήρου συνδέθηκε με ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα εγκυμοσύνης στις γυναίκες με δυσμηνόρροια ή μικρό εμμηνοροϊκό κύκλο.