Ένα επιπλέον κίνητρο μας προσφέρουν οι επιστήμονες για να σηκωθούμε από τον καναπέ και να βγούμε έξω για έναν περίπατο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη του Ανθρώπου Max Planck και το Ιατρικό Κέντρο Hamburg-Eppendorf, ακόμα και μια σύντομη βόλτα με τα πόδια δεν ενισχύει απλώς τη συνολική ευημερία μας αλλά, επιπλέον, προκαλεί θετικές μεταβολές στη δομή του εγκεφάλου.
Τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στο The World Journal of Biological Psychiatry υποδηλώνουν ότι η εγκεφαλική δομή και η διάθεσή μας βελτιώνονται όταν περνάμε χρόνο σε υπαίθριους χώρους, δραστηριότητα που επηρεάζει κυρίως τη συγκέντρωση, την εργασιακή μνήμη και την ψυχοσύνθεση, εξηγεί η Δρ Simone Kühn, πρόεδρος της Ομάδας Lise Meitner για τις Περιβαλλοντολογικές Νευροεπιστήμες στο Ινστιτούτο Max Planck.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν έξι υγιείς μεσήλικες κάτοικοι πόλης για έξι μήνες, πραγματοποιώντας πάνω από 280 εγκεφαλικές σαρώσεις με μαγνητικό τομογράφο (απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού).
Βασικό κομμάτι της έρευνας αποτέλεσαν οι υποκείμενες αναφορές των συμμετεχόντων σχετικά με το πώς περνούσαν το 24ωρο τους και ειδικότερα το χρονικό διάστημα που ξόδευαν σε εξωτερικούς χώρους πριν τις απεικονίσεις. Επιπλέον, στις αναφορές συμπεριλήφθηκαν πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη υγρών και την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη, ο χρόνος που περνούσαν έξω και η συχνότητα σωματικής δραστηριότητας ώστε να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση χρόνο στο ύπαιθρο και τη δομή του εγκεφάλου. Τέλος, συνεκτιμήθηκε και η διάρκεια της ηλιοφάνειας ως μεταβλητή των καιρικών αλλαγών.
Ο χρόνος στους υπαίθριους χώρους επηρέασε θετικά τη φαιά ουσία στον δεξιό ραχιοπλευρικό προμετωπιαίο φλοιό, όπως έδειξαν οι εγκεφαλικές σαρώσεις, το ανώτερο πλευρικό τμήμα του μετωπιαίου λοβού στον φλοιό εγκεφαλικών ημισφαιρίων. Πρόκειται για την περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τον σχεδιασμό και τη ρύθμιση της κίνησης καθώς και στον γνωστικό έλεγχο. Επιπλέον, πολλές ψυχιατρικές διαταραχές συνδέονται αποδεδειγμένα με μείωση της φαιάς ουσίας στην προμετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου.
Οι θετικές επιπτώσεις διατηρήθηκαν ανεξαρτήτως των υπόλοιπων παραγόντων (επίδραση από την έκθεση στον ήλιο, ώρες ελεύθερου χρόνου, σωματική άσκηση, πρόσληψη υγρών), όπως έδειξαν οι στατιστικοί υπολογισμοί των ερευνητών.
Τα πρόσφατα ευρήματα αποτελούν σημαντική προσθήκη νευροεπιστημονικής γνώσης για το πεδίο της ψυχιατρικής, δεδομένου ότι οι περισσότερες ψυχιατρικές διαταραχές σχετίζονται με ελλείμματα στον προμετωπιαίο φλοιό. «Οι θεράποντες ιατροί θα μπορούσαν να συστήνουν το περπάτημα στον καθαρό αέρα ως τμήμα της θεραπείας», αναφέρει η μεταδιδακτορική φοιτήτρια Anna Mascherek από το Τμήμα Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Κέντρου Hamburg-Eppendorf.
Στις εν εξελίξει μελέτες τους, η επιστημονική ομάδα επιδιώκει να συγκρίνει την επίδραση των πράσινων χώρων έναντι των αστικών περιβαλλόντων στον εγκέφαλο, κάνοντας χρήση του συστήματος GPS (Global Positioning System) και περιλαμβάνοντας μεταβλητές όπως η ηχορύπανση από τα αυτοκίνητα και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Διαβάστε επίσης
Ποδήλατο ή περπάτημα; Τι παραπάνω κερδίζουν όσοι επιλέγουν το πρώτο
Το αγαπημένο γευστικό ρόφημα που βελτιώνει το περπάτημα
Με πόσα βήματα την ημέρα κερδίζουμε περισσότερα χρόνια ζωής – Έρευνα απαντά