Η συστηματική άσκηση δε ρυθμίζει μόνο το βάρος και μας θωρακίζει από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά είναι και μια μέθοδος πρόληψης ενάντια στον κορωνοϊό. Αυτό αναδεικνύουν τα στοιχεία έρευνας του Τμήματος Ιατρικής του Dalla Lana School του Πανεπιστημίου του Τορόντο σύμφωνα με τα οποία εάν βελτιώσουμε την καρδιοαναπνευστική μας ικανότητα, μπορούμε αποτελεσματικά όχι μόνο να προστατευτούμε από τον ιό SARS-COV-2 που προκαλεί τον κορωνοϊό αλλά και να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο PLOS One.
Μεγάλη σημασία έχει φυσικά η συχνότητα της άσκησης: «Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι ότι ο οποιοσδήποτε που βρίσκεται σε μέτριο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας είναι περισσότερο προστατευμένος» αναφέρει σχετικά η Rebecca Christensen, μεταδιδακτορική φοιτήτρια και επικεφαλής της έρευνας ενώ συμπληρώνει ότι «Εάν για παράδειγμα τρέχετε μια φορά στο τόσο, δε θα έχετε επαρκή προτασία, αν όμως το τρέξιμο είναι μέσα στη ρουτίνα σας, τότε είστε εξασφαλισμένοι».
Οι ερευνητές εξέτασαν 2.690 ενήλικες ηλικίας 49-80 ετών παίρνοντας δεδομένα από την βρετανική μελέτη Biobank και επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στον κίνδυνο που συνδέεται με το θάνατο και την πιθανότητα προσβολής από τον κορωνοϊό. Δεν βρήκαν κάποια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου της φυσικής κατάστασης και τον κίνδυνο μόλυνσης. Ακόμα, η μελέτη δεν εξέτασε την σοβαρότητα της νόσησης που θα μπορούσε να απαιτήσει και νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Το ίδιο όμως δε συνέβη και στην περίπτωση θανάτου από κορωνοϊό καθώς το δείγμα ήταν αρκετά μεγάλο για να βγει κάποιο συμπέρασμα. Η διερευνητική ομάδα παρακολούθησε τη σωματική δραστηριότητα χωρίζοντας την σε εκατοστημόρια με διαφορά δέκα ετών ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες δεδομένων και των μεταβλητών της μελέτης Biobank. Το χαμηλότερο 20ο εκατοστημόριο κατηγοριοποιήθηκε ως χαμηλή φυσική κατάσταση, το 40ο έως το 80ο εκατοστημόριο ως μέτρια φυσική κατάσταση και πάνω από το 80ο εκατοστημόριο πάνω από το μέσο όρο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ακόμα και η χαμηλή εώς μέτρια φυσική κατάσταση μπροούσε να κάνει τη διαφορά στον κίνδυνο θανάτου, ενώ η συνέπεια είναι το κλειδί: «Κάποιος που απλώς πηγαίνει από το επίπεδο αρχαρίου στη ρουτίνα γυμναστικής, θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη. Γι ‘αυτό και συμπεριελάβαμε δεδομένα με βάση τα όρια ηλικίας και επιπέδου δραστηριότητας», λέει η Christensen. «Αν απλά αθληθείτε, θα έχει αντίκτυπο; Η απάντηση είναι ναι – αρκεί να κάνετε κάτι με συνέπεια. Ακόμα, αν και όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η σωματική δραστηριότητα, εάν διατηρήσετε ένα επίπεδο υψηλότερο των συνομήλικών σας, τα οφέλη θα είναι και πάλι πολλαπλά».
Η ρουτίνα γυμναστικής που προτείνει η Rebecca Christensen είναι γυμναστική υψηλής έντασης που ανεβάζει τους παλμούς και το ρυθμό αναπνοής και στο τέλος ιδρώνετε. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να γίνετε και μαραθωνοδρόμοι, καθώς το σημαντικότερο είναι να μεταβείτε από την αδράνεια σε μια ρουτίνα συστηματικής άσκησης. Όσο πιο σύντομα ξεκινήσετε τόσο το καλύτερο για την υγεία σας. Άλλωστε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διπλασιάσει τη συστηνόμενη ποσότητα άσκησης από 150 λεπτά τη βδομάδα σε 300 λεπτά τη βδομάδα.
Διαβάστε επίσης
Η απλή άσκηση που σας χαρίζει επιπλέον χρόνια ζωής
Πέντε σούπερ οφέλη της άσκησης στην υγεία