Στα συμπτώματα του κορωνοϊού που επιμένουν για αρκετούς μήνες περιλαμβάνονται η κόπωση, οι μυαλγίες και η απώλεια μαλλιών, με τους γιατρούς να προσπαθούν τρόπους αντιμετώπισης για τα προβλήματα που αφήνει η μακρά COVID-19 (περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες) και τα οποία μπορούν να πλήξουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική αρχή της Βρετανίας (ONS), περίπου 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μακρά COVID-19, με τα άτομα ηλικίας 35-69 ετών να επηρεάζονται περισσότερο, αδυνατώντας να πραγματοποιήσουν ακόμα και καθημερινές δραστηριότητες.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και ο πιο υγιής και σε καλή φυσική κατάσταση άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει τέτοιου είδους συμπτώματα, τα οποία αφορούν ακόμα και νέους ενήλικες και παιδιά. Παρόλα αυτά, τα στατιστικά δείχνουν ότι εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μακρά COVID-19 είναι όσοι έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.
Επιπλέον, μεγαλύτερη επικράτηση της κατάστασης καταγράφεται στις γυναίκες, στους κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών και στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη. Ενδεικτικό είναι ότι το ποσοστό των ανθρώπων από υποβαθμισμένες περιοχές που ανέφεραν συμπτώματα μακράς COVID-19 ανέρχεται στο 2,1% σε αντίθεση με 1,4% των πιο ανεπτυγμένων οικονομικά περιοχών.
Συμπτώματα μακράς COVID-19
Κόπωση: Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι η κόπωση είναι το πιο συχνό και ενοχλητικό σύμπτωμα της μακράς COVID-19, με τα στοιχεία του ONS να δείχνουν ότι στο 11,8% των ασθενών διήρκησε για πέντε εβδομάδες μετά τη μόλυνση και στο 8,3% αυτών για 12 εβδομάδες. Κάποιοι, μάλιστα, ανέφεραν ότι υπέφεραν από κόπωση ακόμα και 100 ημέρες μετά τη λοίμωξη.
Πονοκέφαλος και ψυχικές διαταραχές: Ο πονοκέφαλος αποτελεί συχνό στοιχεία της μακράς COVID-19, καθώς επηρεάζει έναν στους 10 ασθενείς έως και πέντε εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν και «νευροψυχιατρικά συμπτώματα» – δηλαδή ψυχικές διαταραχές που συνδέονται με ασθένειες των νεύρων- σε ασθενείς με μακρά COVID-19. Ο πονοκέφαλος κατείχε το μεγαλύτερο ποσοστό σε αυτή την κατηγορία συμπτωμάτων (44%) και ακολουθούσε η διαταραχή συγκέντρωσης (27%) και η απώλεια όσφρησης (21%).
Απώλεια μαλλιών: Έως και ένας στους τέσσερις ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από COVID-19 ανέφεραν απώλεια μαλλιών σε διάφορες μελέτες και έρευνες. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μπορεί να πρόκειται για κατάσταση που λέγεται «τελογενής τριχόπτωση» και οφείλεται συνήθως σε ασθένειες, στρες, κακή διατροφή, εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση. Το θετικό είναι ότι η κατάσταση αυτή δείχνει να είναι βραχυπρόθεσμο σύμπτωμα της νόσου, με διάρκεια περίπου τριών μηνών.
Δύσπνοια: Δυσκολία στην αναπνοή εμφανίζει περίπου το ¼ των ασθενών που έχουν επιβιώσει από την COVID-19, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη. Στο 35% των ασθενών παρατηρήθηκαν ανωμαλίες στις ακτινογραφίες θώρακος έως και 100 ημέρες μετά την ασθένεια λόγω του κορωνοϊού, ενώ στο 10% παρατηρήθηκε μείωση στην πνευμονική λειτουργία.
Βήχας: Ένα από τα πιο επίμονα συμπτώματα του κορωνοϊού είναι ο βήχας, με το 7-10% των ασθενών να υποφέρουν σημαντικά.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός: Ποιος είναι ο παράγοντας που αυξάνει τη μεταδοτικότητα ενός ασθενούς;
Κορωνοϊός – Μάσκα: Ποιο υλικό εγκλωβίζει καλύτερα τον ιό όταν βήχουμε
Κορωνοϊός: Οκτώ πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον SARS-CoV-2