Ένας στους 20 ανθρώπους νοσούν από την COVID-19 για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες και ένας στους 45 για τουλάχιστον δώδεκα, βάσει νέας ερευνητικής μελέτης του King’s College του Λονδίνου που αποτυπώνει ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από μακρά COVID.

Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία προδημοσιεύει το BBC, καταδεικνύουν πως παράγοντες που εντείνουν τον κίνδυνο μακράς COVID είναι η προχωρημένη ηλικία, η συνύπαρξη πέντε διαφορετικών συμπτωμάτων κατά το αρχικό στάδιο της νόσου, αλλά και το υπερβολικό βάρος και το άσθμα.

Οι γυναίκες φέρεται να είναι επίσης πιο ευάλωτες σε παρατεταμένη διάρκεια της νόσου, σε αντίθεση με το γεγονός ότι όπως έχει καταγραφεί διεθνώς είναι οι άνδρες που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα και να καταλήξουν από τον κορωνοϊό.

Ζητούμενο των ερευνητών του King’s College είναι η ανάπτυξη ενός «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης» για την αναγνώριση ασθενών που μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη, ιδιαίτερη φροντίδα και που μπορεί να ωφεληθούν από έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη δημοσιοποιήσει ένα νέο βίντεο με στόχο την ενημέρωση για τα συμπτώματα της μακράς COVID.

Τα ευρήματα προέκυψαν από την ανάλυση της καταχώρησης συμπτωμάτων και αποτελεσμάτων των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό στη εφαρμογή της Covid Symptom Study. Οι επιστήμονες «χτένισαν» συγκεκριμένα τα δεδομένα για μοτίβα που θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιος θα νοσήσει επί μακρόν.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μακρά COVID μπορεί να εμφανίσει οποιοσδήποτε, ωστόσο αναδεικνύονται παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο.

«Η παρουσία περισσότερων από πέντε διαφορετικών συμπτωμάτων την πρώτη εβδομάδα ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου» δηλώνει η Δρ Claire Steves του Kings College του Λονδίνου.

Κάποιος που παρουσιάζει βήχα, κόπωση, πονοκέφαλο, διάρροια και ανοσμία -όλα πιθανά συμπτώματα του ιού SARS-CoV-2- προκύπτει ότι διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από ασθενή που παρουσιάζει μόνο βήχα.

Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης με την ηλικία, ιδιαίτερα για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, ενώ αποδεικνύεται ταυτόχρονα μεγαλύτερος για το γυναικείο φύλο.

«Έχουμε δει από τα στοιχεία ότι οι άνδρες διατρέχουν αρκετά μεγαλύτερο κίνδυνο πολύ σοβαρής νόσου και δυστυχώς πεθαίνουν από την COVID-19, τώρα φαίνεται ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μακράς COVID» σύμφωνα με την Δρ Steves.

Με μακρά COVID δεν έχουν συνδεθεί μέχρι στιγμής συννοσηρότητες πέραν του άσθματος και πνευμονικής νόσου.

Βάσει όσων προέκυψαν από τη συγκεκριμένη ανάλυση δεδομένων

Ένας στους επτά νοσεί για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες
Ένας στους 20 νοσεί για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες
Ένας στους 45 νοσεί για τουλάχιστον 12 εβδομάδες

Ο καθηγητής Tim Spector, ο οποίος ηγείται της Μελέτης Συμπτωμάτων Covid (Covid Symptom Study) υπογραμμίζει ότι είναι καίριας σημασίας να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις μακράς COVID εάν η πανδημία δεν τεθεί υπό έλεγχο σύντομα.

Διαβάστε επίσης

Βρετανία: 47χρονος πέθανε από «μακρά Covid» δύο μήνες αφότου βγήκε από την εντατική