Η εμβολιαστική εκστρατεία κατά της νόσου COVID-19 συνεχίζει ακάθεκτη προς την επιτυχία. Με τη διαδικασία να έχει ήδη περάσει στο γενικότερο πληθυσμό, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τον οργανισμό να αντεπεξέλθει καλύτερα στο εμβόλιο.
Πρόσφατη ανάλυση 49 μελετών για τα εμβόλια (γρίπης, ηπατίτιδας Β, τυφοειδούς πυρετού και πνευμονίας) από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, η οποία θα δημοσιευτεί στο Perspectives on Psychological Science, ανέδειξε μέσα από ερευνητικά στοιχεία 30 ετών την επίπτωση που έχουν το άγχος και η κατάθλιψη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων αλλά και τρόπους που μπορούν να συμβάλουν σε καλύτερα αποτελέσματα.
Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ Janice Kiecolt-Glaser, πρωτοπόρος στην έρευνα σύνδεσης ψυχικής και σωματικής υγείας αλλά και εύρεσης αποτελεσματικών μεθόδων για την αντιμετώπιση του άγχους, επισημαίνει πως και στην περίπτωση των εμβολίων κατά της COVID-19, το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να λειτουργήσουν αρνητικά, μειώνοντας τον χρόνο ανοσίας ή πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών.
Η συμβολή της νέας μελέτης κρίνεται σημαντική, δεδομένης της εκτόξευσης αρνητικών δεικτών όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η αϋπνία, η κατάχρηση αλκοόλ και η υπερφαγία στο πλαίσιο της πρωτόγνωρης πανδημίας, σύμφωνα με διεθνή δεδομένα.
Με απλές αλλαγές και παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως ο καλός ύπνος και η άσκηση τις ημέρες πριν και μετά τον εμβολιασμό, μπορούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο.
Έρευνες έχουν καταλήξει πως εμβολιασθέντες με καλύτερη φυσική κατάσταση είχαν μεγαλύτερη ανασοαπόκριση, ενώ κατά την ειδικό, η έντονη άσκηση ακόμη και 24 ώρες πριν το εμβόλιο ή 30 – 45′ νωρίτερα στο χέρι που θα διενεργηθεί ο εμβολιασμός μπορεί να ωφελήσει σημαντικά.
Παλαιότερες μελέτες απέδωσαν θετικές επιδράσεις στο μασάζ, την καταγραφή των σκέψεών μας για τη διαχείριση του στρες, τη σωματική δραστηριότητα και τα συμπληρώματα διατροφής.
Τέλος, τα νέα ευρήματα προκρίνουν την υγιεινή διατροφή, τη διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος και τη διαχείριση του άγχους μέσω διαλογισμού, με την επαγγελματική βοήθεια πάντα πρώτη επιλογή σε περιπτώσεις διαγνωσμένης κατάθλιψης, προσθέτουν οι ερευνητές.
Μια έρευνα με ουσιαστικές συμβουλές
Η Lynn Bufka, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Έρευνας και Πολιτικής της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας, χαιρέτισε την πρόσφατη μελέτη ως μια πηγή σημαντικών πληροφοριών για τους ανθρώπους στον ζοφερό καιρό της πανδημίας, του συστημικού ρατσισμού και του πολιτικού διχασμού.
«Υπογραμμίζει την ανάγκη όλοι μας να πράξουμε με τον βέλτιστο τρόπο για το καλό του κοινωνικού συνόλου», επεσήμανε, ελπίζοντας πως ο εμβολιασμός και η ελπίδα που τον συνοδεύει θα μειώσουν το άγχος, την κατάθλιψη και την αγωνία που βιώνουν πολλοί άνθρωποι.
«Είναι μια ευκαιρία να εντοπίσουμε στις διαθέσιμες πληροφορίες αυτές που θα εξασφαλίσουν την ευημερία μας και να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας σύμφωνα με αυτές. Και θα γίνεται ευκολότερο όσο αυτές οι θετικές αλλαγές αφομοιώνονται σε στάση ζωής», κατέληξε η Bufka.
Διαβάστε επίσης
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να νικήσετε το άγχος και την κατάθλιψη
Κορωνοϊός και διατροφή: Τι να τρώμε και να μην τρώμε κατά το διάστημα παραμονής στο σπίτι