Έχει υπολογιστεί μάλιστα ότι οι εφτά με οχτώ ώρες ύπνου σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο απουσίας από τη δουλειά λόγω ασθένειας, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη σε άνδρες και γυναίκες 30-64 ετών που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Sleep.

Από την άλλη μεριά διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες απουσίας από την δουλειά λόγω ασθένειας ήταν μεγαλύτερες μεταξύ εκείνων που ανέφεραν ότι κοιμόνταν λιγότερο από έξι ώρες ή περισσότερες από εννιά κάθε βράδυ. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι 7-8 ώρες ύπνου συνδέονταν με τις λιγότερες μέρες απουσίας από τη δουλειά.

Οι επαρκείς ώρες ύπνου είναι καθοριστικές όχι μόνο για την άμυνα του οργανισμού, αλλά και για το υγιές σωματικό βάρος. Ακόμη και μια ώρα ύπνου χαμένη μπορεί να μας παχύνει σύμφωνα με έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν το μοτίβο του ύπνου αλλάζει, ακόμη και για ένα βράδυ, έστω και κατά μια ώρα λιγότερο τότε την επόμενη μέρα αυξάνεται η όρεξή μας και καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 200 θερμίδες επιπλέον, ιδιαίτερα από λιπαρά τρόφιμα.

Καθίσταται λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας και έχει τη δύναμη να θωρακίσει την υγεία μας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου, αλλά οι πιο βασικοί είναι η άνεση, η θερμοκρασία και το φως. Ας φροντίσουμε λοιπόν καθένα από αυτούς, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα ξυπνήσουμε σε καλή φόρμα την επόμενη μέρα.

Για έναν ποιοτικό ύπνο είναι απαραίτητο να νιώθουμε άνετα στο κρεβάτι μας όταν κοιμόμαστε. Η κατάλληλη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο, αλλά και ο σωστός φωτισμός είναι καθοριστικοί παράγοντες.

Ο ρυθμιζόμενος σε ένταση φωτισμός και η απομάκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών συμβάλλουν καθοριστικά σε έναν καλό ύπνο. Το μυστικό βέβαια, είναι να κρατήσουμε το δωμάτιο μας όσο πιο σκοτεινό μπορούμε π.χ.,τοποθετώντας κουρτίνες ή στόρια συσκότισης.

Όσο για τη θερμοκρασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όλοι έχουμε νιώσει πώς είναι να ξυπνάμε στη μέση της νύχτας ιδρωμένοι επειδή ζεσταθήκαμε ή γιατί χρειαζόμαστε ακόμα ένα σκέπασμα επειδή κρυώσαμε. Αν αυτό μας συμβαίνει συστηματικά τότε ο ύπνος μας θα είναι διαταραγμένος και την επόμενη μέρα θα αισθανόμαστε κουρασμένοι και κακόκεφοι. Η επιλογή του κατάλληλου παπλώματος είναι το κλειδί για να αποφύγουμε αυτό το βασανιστήριο.

Υπολογίζεται ότι το 80% της θερμότητας του σώματος διαφεύγει μέσα από το πάπλωμα, γι’ αυτό αν συνήθως κρυώνετε τη νύχτα, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα παχύ, ζεστό πάπλωμα με πλούσιο εσωτερικό υλικό. Το πουπουλένιο πάπλωμα SOTVEDEL της ΙΚΕΑ είναι πολύ ζεστό, ενώ και το πάπλωμα HONSBAR είναι ζεστό από απαλό βαμβάκι και εσωτερικό από πούπουλα και φτερά πάπιας – μια καλή επιλογή για όσους κρυώνουν συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο ύπνος βέβαια είναι πολύ προσωπική υπόθεση και δεν λείπουν εκείνοι που ζεσταίνονται πολύ στη διάρκεια της νύχτας και δεν θέλουν να αισθάνονται ότι το πάπλωμα τους βαραίνει. Επιθυμούν με άλλα λόγια, ένα πάπλωμα ελαφρύ και δροσερό όπως το GLANSVIDE της IKEA από απαλό βαμβακερό σατέν και εσωτερικό από κοίλες ίνες, από ανακυκλωμένα υλικά που επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει και να διατηρεί μία ομοιόμορφη θερμοκρασία όλη τη νύχτα.

Ανεξάρτητα από το πάπλωμα όμως, είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή και στις πιτζάμες που φοράμε μια και δεν θέλουμε να γίνουν αυτές η αιτία να ιδρώσουμε μέσα στη νύχτα και να χαλάσουμε τον ύπνο μας.

Αυτό όμως που παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου είναι φυσικά το μαξιλάρι μας. Η επιλογή του εξαρτάται από τις συνήθειές μας, τη στάση του ύπνου που μας ξεκουράζει, αλλά και το κατά πόσο στηρίζει τον αυχένα, κρατώντας το κεφάλι στην ίδια ευθεία με τη σπονδυλική στήλη. Επίσης πρέπει να είναι φτιαγμένο από καλής ποιότητας υλικά, δεδομένου ότι έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο και βρίσκεται κοντά στη μύτη και το στόμα.

Ένα εργονομικό μαξιλάρι που προσφέρει την κατάλληλη στήριξη στο κεφάλι και τον αυχένα αποτελεί προϋπόθεση για έναν άνετο ύπνο. Το σχήμα και η διάστασή του μαξιλαριού βέβαια, εξαρτώνται από τις προτιμήσεις μας, καθώς και από τη στάση ύπνου που μας βολεύει.

Κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου μαξιλαριού είναι και το πόσο πολύ ζεσταινόμαστε το βράδυ. Εάν σας έχει συμβεί αρκετές φορές να ξυπνήσετε και να γυρίσετε το μαξιλάρι από την άλλη πλευρά, επειδή είναι πολύ ζεστό, τότε το μαξιλάρι KLUBBSPORRE της IKEA είναι ιδανική επιλογή επειδή έχει μία πλευρά πιο δροσερή, που σας βοηθάει να κοιμηθείτε άνετα όλη τη νύχτα. Το εργονομικό αυτό μαξιλάρι διατηρεί χαμηλή θερμοκρασία και χάρη στην απαλότητά του, το κεφάλι, ο αυχένας και οι ώμοι χαλαρώνουν όλη τη νύχτα.

Για όσους κοιμούνται στο πλάι – η εμβρυική στάση ύπνου είναι ιδανική για την ανακούφιση της μέσης και την αποφυγή ενοχλήσεων στην σπονδυλική στήλη – ίσως είναι προτιμότερο ένα μαξιλάρι που στέκεται στο… ύψος του! Το εργονομικό μαξιλάρι PRAKTVÄDD μοιάζει με ένα συνηθισμένο μαξιλάρι, αλλά μέσα του κρύβονται μικροΐνες και πυρήνας από αφρό μνήμης που προσφέρουν καλή στήριξη και δημιουργούν την αίσθηση ότι κοιμόμαστε στα σύννεφα…

Η ξεκούραση και ο καλός ύπνος είναι απόλυτη ανάγκη και προτεραιότητα για τον καθένα μας. Κορυφαίοι ειδικοί εξηγούν ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος διασφαλίζει τόσο την σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία. Ας προσφέρουμε στον εαυτό μας τη φροντίδα που του αξίζει λοιπόν και είναι βέβαιο ότι δεν θα χάσουμε!