Ανατρεπτική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Σασκάτσουαν στον Καναδά δίνει το προβάδισμα στις διατάσεις για όσους επιθυμούν να ρίξουν την πίεσή τους μέσα από την άσκηση, αφήνοντας πίσω τις συνήθεις αερόβιες δραστηριότητες, όπως το ζωηρό περπάτημα, που συστήνονται κατά κόρον.

Αν και παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη των διατάσεων, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που προχωρά στις σύγκριση των δύο ασκήσεων.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Physical Activity and Health, επισημαίνουν την ανάγκη προσθήκης των διατάσεων στο πρόγραμμα όσων πάσχουν από υπέρταση ή έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν. Η υπέρταση αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα για καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Όταν κάνουμε διατάσεις, πέρα από τους μύες διατείνουμε και τα αιμοφόρα αγγεία τους, μεταξύ των οποίων και τις αρτηρίες. Κάνοντας τις αρτηρίες πιο εύκαμπτες, διευκολύνεται η ροή του αίματος και μειώνεται η αρτηριακή πίεση», εξήγησε ο ερευνητής Δρ Phil Chilibeck, καθηγητής Κινησιολογίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, δύο ομάδες 40 συνολικά ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία τα 61 έτη, ακολούθησαν για οκτώ εβδομάδες, ένα πενθήμερο 30λεπτο πρόγραμμα γυμναστικής με διατάσεις για τη μία ομάδα και ζωηρό περπάτημα για την άλλη. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένη πίεση ή υπέρταση σταδίου 1 κατά την έναρξη του πειράματος.

Οι μετρήσεις της πίεσης των συμμετεχόντων με ειδικές φορητές συσκευές πριν και μετά το πρόγραμμα, έδειξαν ότι οι διατάσεις είχαν πετύχει μεγαλύτερη μείωση στις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Τα αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση ήταν ίδια όταν οι συμμετέχοντες κάθονταν, ήταν ξαπλωμένοι αλλά και στο πλαίσιο 24 ωρών. Η ομάδα του ζωηρού περπατήματος έδειξε να υπερέχει, ωστόσο, στη μείωση του σωματικού λίπους στην περιφέρεια.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Chilibeck, τα νέα ευρήματα δεν συνεπάγονται διακοπή των αερόβιων δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα, η ποδηλασία ή το σκι, καθώς συμβάλλουν στη μείωση του πάχους, της χοληστερόλης και του σακχάρου.

Οι διατάσεις έχουν το πλεονέκτημα της εύκολης ένταξης στην καθημερινή ρουτίνα, αποφέροντας οφέλη ακόμη και σε λιγότερο χρόνο από 30 λεπτά ημερησίως, αρκεί να εστιάζουν στις μεγάλες μυικές ομάδες όπως τα πόδια. Επιπλέον δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες, γίνονται παντού και οποτεδήποτε και, όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, είναι ιδανικές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Η γιόγκα, τέλος, αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή με παρεμφερείς θετικές επιπτώσεις.

Στα σχέδια της επιστημονικής ομάδας είναι η εύρεση οικονομικών πόρων για την επανάληψη της μελέτης σε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα, καθώς και η διερεύνηση των μηχανισμών που προκαλούν την αιτιώδη σχέση διατάσεων – αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε επίσης

Διαβήτης, Υπέρταση και Θρόμβωση: Τα φάρμακα που απογειώνουν τον κίνδυνο

Τα φάρμακα της υπέρτασης δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Αν ανεβάσω πίεση θα το καταλάβω – Και άλλοι επτά μύθοι για την υπέρταση