Σε κάποιες περιπτώσεις η προπόνηση όταν είμαστε ασθενείς είναι απαγορευτική, ενώ σε άλλες θεωρείται έως και ευεργετική. Δείτε τα πιο συνηθισμένα σενάρια που μπορεί να σας προβληματίσουν όσον αφορά την άθληση από την pilates instructor και personal trainer Stephanie Mansour η οποιία μας καθοδηγεί σχετικά με το πότε να κάνουμε γυμναστική και πότε να κάνουμε ήπιες ασκήσεις που θα σας χαλαρώσουν και θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Έχετε καταρροή και «μπουκωμένη» μύτη;

Τότε μπορείτε να κάνετε γυμναστική χωρίς να επιβαρυνθείτε, μειώνοντας απλώς την ένταση της άσκησης. Για την ακρίβεια, η άσκηση θα βοηθήσει τη ρινική συμφόρηση και θα διευκολύνει την αναπνοή σας. Είναι προτιμότερο παρόλα αυτά να γυμναστείτε σε ηπιότερη ένταση και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Προτιμήστε, για παράδειγμα,  το γρήγορο περπάτημα από το τζόκινγκ.

Έχετε πυρετό;

Αν έχετε πυρετό, καλύτερα να ξεχάσετε τη γυμναστική. Με την άσκηση, είναι πιθανόν να αφυδατωθείτε και να ανέβει και άλλο η θερμοκρασία του σώματος. Εκτός αυτού, ο πυρετός εξασθενεί τους μύες και κάνει πιο έντονο το αίσθημα της κούρασης. Αν όμως παρόλα αυτά θέλετε να κάνετε κάτι χαλαρωτικό, μπορείτε να μείνετε λίγα λεπτά στην απλή θέση της γιόγκα, τη σαβάσανα ή αλλιώς την βαθιά χαλάρωση. Απλώς ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια και τα χέρια χαλαρά ανοιχτά και τις παλάμες να κοιτάνε προς τον ουρανό. Μπορείτε επίσης να βάλετε μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι σας και τα πόδια σας. Κλείστε τα μάτια σας και αρχίσετε να αναπνέετε για τουλάχιστον δύο λεπτά από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, εστιάζοντας όλη σας την προσοχή στην αναπνοή. Ο μίνι διαλογισμός αυτού του είδους επιδρά χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα και ηρεμεί το σώμα και το μυαλό.

Έχετε πονόλαιμο; 

Έχετε το ελεύθερο να αθληθείτε. Όπως και στην περίπτωση της ρινικής συμφόρησης μπορείτε να κάνετε ασκήσεις ήπιας μορφής και να μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της άσκησης. Παρόλα αυτά, αν ο πονόλαιμος συνοδεύεται από πυρετό ή πόνους στους μύες, καλύτερα να το αποφύγετε.

Έχετε βήχα; 

Καλύτερα να παραλείψετε τη γυμναστική και ειδικά εάν ο βήχας είναι παραγωγικός (συνοδεύεται από φλέμματα). Αν ξεκινήσετε να κάνετε γυμναστική ενώ βήχετε, θα νιώθετε σαν να χάνετε την αναπνοή σας και στο τέλος θα εξουθενωθείτε, ενώ θα ανέβουν και οι παλμοί της καρδιάς σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να σταθείτε στα πόδια σας και να διπλώσετε το σώμα σας προς τα μπροστά φτάνοντας τα χέρια να ακουμπήσουν το πάτωμα. Η άσκηση αυτή θα ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και θα χαλαρώσει το αναπνευστικό σύστημα καθιστώντας το βήχα ηπιότερο, ενώ θεωρείται γενικά μια χαλαρωτική άσκηση κατά του στρες.

Έχετε ναυτία;

Αν έχετε ναυτία και τάση για έμετο, καλύτερα να μην κάνετε γυμναστική. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε την περίφημη θέση του παιδιού στη γιόγκα, η οποία επιπλέον θα σας ηρεμήσει. Καθίστε στο πάτωμα με τα γόνατα στο έδαφος και σκύψτε τον κορμό σας μπροστά τεντώνοντας τα χέρια σας μπροστά. Ξεκουράστε το κεφάλι σας σε ένα μαξιλάρι. Αναπνεύστε από την κοιλιά σας γεμίζοντας την με αέρα και φέρτε στη σκέψη σας ότι το στομάχι σας είναι ήρεμο.

 

Διαβάστε ακόμη

Να πάω στο γυμναστήριο όταν είμαι συναχωμένος;