Το κοινό κρυολόγημα είναι συχνό τους χειμερινούς μήνες και πολλά μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα ανακουφίζουν τα συμπτώματά του (πονόλαιμο, συνάχι και μπούκωμα, δακρύρροια, πονοκέφαλο, βήχα, πόνοι στα κόκαλα και τους μυς, καταβολή και χαμηλό πυρετό) που διαρκούν 2-4 ημέρες και υποχωρούν από μόνα τους.

Ωστόσο όσοι πάσχουν από υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί κατά τη χρήση κάποια μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για το κοινό κρυολόγημα.

Συγκεκριμένα, τα αποσυμφορητικά ανακουφίζουν από την ρινική καταρροή και το μπούκωμα δια της μείωσης του οιδήματος στις ρινικές κοιλότητες και στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η στένωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αρτηριακή πίεση.

Οι ειδικοί συνιστούν λοιπόν στους πάσχοντες από υπέρταση να προσέχουν ιδιαιτέρως την αρτηριακή τους πίεση όταν έχουν κοινό κρυολόγημα και να αποφεύγουν τα αποσυμφορητικά αλλά και τα σκευάσματα που ανακουφίζουν το σύνολο των συμπτωμάτων του, όπως η ψευδοεφεδρίνη, η εφεδρίνη, η φαινυλεφρίνη, η ναφαζολίνη και η οξυμεταζολίνη.

Για την ανακούφιση της συμπτωματολογίας του κοινού κρυολογήματος προτείνουν μεταξύ άλλων την προσεκτική επιλογή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος συμβατού με την φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση, καθώς εκτός από τα συμφορητικά αντενδείκνυνται και άλλα φάρμακα, όπως η δεξτρομεθορφάνη που σε υπερδοσολογία μπορεί να είναι επιβλαβής.

Επίσης, συνιστάται η λήψη αναλγητικών σε περίπτωση πυρετού, πονόλαιμου, σωματικού άλγους και πονοκεφάλου, κατά προτίμηση ασπιρίνης ή παρακεταμόλης.

Για την ρινική αποσυμφόρηση είναι προτιμότερος ο φυσιολογικός ορός ή ένα ρινικό σπρέι με θαλασσινό νερό.

Για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο τα ζεστά αφεψήματα με λεμόνι και μέλι, ή οι πλύσεις με αλατούχο νερό μπορούν να λειτουργήσουν επιβοηθητικά.

Τέλος, για ταχύτερη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα, συνιστάται η κατανάλωση πολλών υγρών και η ξεκούραση.