Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαμορφώσετε και να δυναμώσετε το μυικό σας σύστημα είναι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα δύναμης. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάτε απαραίτητα στο κοντινότερο γυμναστήριο και να ξεκινήσετε προπόνηση για διαγωνισμό body building. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια μορφή βάρους, είτε πρόκειται για το σωματικό σας βάρος είτε για μια εξωτερική πηγή πρόσθετου βάρους, κατά τη διάρκεια του προγράμματος δύο φορές την εβδομάδα τουλάχιστον, όπως επισημαίνει ο personal trainer κ. Γιάννης Μπούλιας.

Ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε βάρος στις ασκήσεις σας είναι με μια μπάρα (body bar). Κρατώντας μια μπάρα μπορείτε να προσθέσετε βάρος ανάλογα με την δύναμη σας και τη μορφή άσκησης που επιλέγετε όπως squat, dead lift, κωπηλατική.

Να θυμάστε:

  • Αρχάριοι: 2 σετ – 20 επαναλήψεις
  • Μεσαίου επιπέδου: 3 σετ – 15 επαναλήψεις
  • Προχωρημένοι: 4 σετ – 12 επαναλήψεις
  • Μεταξύ των σετ: 30” ξεκούραση

Άσκηση squat

Άσκηση dead lift

Προσοχή: ελαφρώς λυγισμένα γόνατα για να προστατεύσετε τη μέση σας

Άσκηση στο στήθος

Με παράλληλο κορμό στο έδαφος τραβάτε τη μπάρα προς το στήθος

Άσκηση στο πιγούνι

Από όρθια θέση με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα τραβάτε τη μπάρα προς το πιγούνι με ψηλά τους αγκώνες

Δείτε το βίντεο με το πλήρες πρόγραμμα

Ο Γιάννης Μπούλιας είναι personal trainer με εμπειρία στην εκγύμναση αθλητών ομαδικών, αλλά και ατομικών αθλημάτων. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών και έχει ειδικότητα στο ποδόσφαιρο. Έχει εργαστεί για περισσότερο από δέκα χρόνια ως ομαδάρχης σε αθλητικά καμπ,ως προπονητής σε αθλητικές ομάδες μικρών ηλικιών, αλλά και ως γυμναστής σε σχολεία και εκπαιδευτήρια προσχολικής αγωγής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το 2014 ξεκίνησε να εργάζεται στο στούντιο φυσικής αγωγής και ειδικών γυμναστικών Complete Training by Sophia που προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης με χρήση σωματικού βάρους, προγράμματα pilates reformer και ολοκληρωμένα προγράμματα fitness πάντοτε με προσωπική επίβλεψη από τον ίδιο ή τους συνεργάτες του.