Οι καρκινοπαθείς που ασκούνται τακτικά έχουν καλύτερη πρόγνωση από τους αδρανείς ασθενείς, όπως αποδεικνύουν με σαφήνεια τα επιστημονικά στοιχεία. Τώρα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας βρήκαν μια πιθανή εξήγηση σχετικά με το γιατί η άσκηση βοηθά στην καθυστέρηση της ανάπτυξης του καρκίνου στα ποντίκια: Η φυσική δραστηριότητα αλλάζει τον μεταβολισμό των Τ – κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.
«Η βιολογία πίσω από αυτές τις θετικές επιδράσεις της άσκησης μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές στον τρόπο με τον οποίο το σήμα διατηρείται υγιές, καθώς και να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε και να βελτιώσουμε τις αντικαρκινικές θεραπείες», αναφέρει ο Δρ. Randall Johnson, καθηγητής μοριακής βιολογίας και ένας εκ τω συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο eLife.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποτρέψει αρνητικές καταστάσεις υγείας και να βελτιώσει την πρόγνωση διάφορων παθήσεων, μεταξύ των οποίων και κάποιες μορφές καρκίνου. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η άσκηση προσφέρει τις προστατευτικές της επιδράσεις έναντι του καρκίνου παραμένει, ωστόσο, ακόμα άγνωστος, ειδικά όσον αφορά στους βιολογικούς μηχανισμούς. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η φυσική δραστηριότητα ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως ενισχύει την ικανότητα του σώματος να αποτρέψει και να αναστείλει την ανάπτυξη του καρκίνου.
Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές επέκτειναν τη θεωρία αυτή, εξετάζοντας το πώς τα Τ κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή τα λευκά αιμοσφαίρια που εξειδικεύονται στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων, αποκρίνονται στην άσκηση.
Καθυστέρηση της ανάπτυξης καρκίνου στα ζώα που ασκούνταν
Οι επιστήμονες χώρισαν τα ποντίκια που έπασχαν από καρκίνο σε δύο ομάδες, με τη μία να ασκείται τακτικά στον τροχό και την άλλη να παραμένει αδρανής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η καρκινική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και η θνητότητα μειώθηκε στα ζώα που ασκούνταν.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τη σημασία των Τ- κυττάρων, χορηγώντας σε όλα τα ποντίκια αντισώματα που αφαιρούν αυτά τα Τ κύτταρα. Τα αντισώματα ισοπέδωσαν τις θετικές επιδράσεις της άσκησης τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην επιβίωση του καρκίνου, πράγμα που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδεικνύει τη σημασία των Τ κυττάρων στην καταστολή του καρκίνου μέσω της άσκησης.
Επιπλέον, οι ερευνητές μετέφεραν τα Τ κύτταρα από τα ποντίκια που ασκούνταν σε αδρανή ποντίκια με όγκους, διαπιστώνοντας ότι βελτιώνονταν οι προοπτικές τους, συγκριτικά με εκείνα που λάμβαναν κύτταρα από αδρανή ζώα.
Η άσκηση τροποποίησε τον μεταβολισμό των Τ κυττάρων
Για να εξετάσουν το πώς η άσκηση επηρέασε την καρκινική ανάπτυξη, οι ερευνητές απομόνωσαν δείγματα Τ κυττάρων, αίματος και ιστών μετά από άσκηση και μέτρησαν τα επίπεδα κοινών μεταβολιτών που παράγονται στους μύες και εκκρίνονται στο πλάσμα σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Κάποιοι από αυτούς τους μεταβολίτες, όπως το γαλακτικό οξύ, τροποποιούσαν τον μεταβολισμό των Τ κυττάρων και αύξαναν τη δραστηριότητά τους. Οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι τα Τ κύτταρα που απομονώθηκαν από ένα ζώο που ασκούταν παρουσίαζαν τροποποιήσεις στον μεταβολισμό συγκριτικά με τα Τ κύτταρα από αδρανή ζώα.
Τέλος, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν αυτοί οι μεταβολίτες στους ανθρώπους ως απόκριση στην άσκηση. Πήραν δείγματα αίματος από οκτώ υγιείς άνδρες μετά από 30 λεπτά έντονης ποδηλασίας και παρατήρησαν ότι οι ίδιοι μεταβολίτες που προκαλούνταν από την άσκηση απελευθερώνονταν και στους ανθρώπους.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η άσκηση επηρεάζει την παραγωγή διάφορων μορίων και μεταβολιτών που ενεργοποιούν τα ανοσοκύτταρα που καταπολεμούν τον καρκίνο, αναστέλλοντας έτσι την καρκινική ανάπτυξη. Ελπίζουμε τα αποτελέσματα αυτά να συνεισφέρουν στη βαθύτερη κατανόηση του πώς ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και στην ενημέρωση της ανάπτυξης νέων ανοσοθεραπειών κατά του καρκίνου», αναφέρουν καταληκτικά οι επιστήμονες.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός και καρκίνος: Πώς συνδέονται;
Πατήσατε τα 50; Αυτή η προπόνηση είναι μονόδρομος για σας
Πόσο καλή σχέση έχετε με το σώμα σας; Αυτός είναι ο τρόπος για να το αγαπήσετε