Έναν συνδυασμό άσκησης και διατροφής που απογειώνει τις σωματικές και διανοητικές επιδόσεις ανακάλυψαν ερευνητές έπειτα από σχετική μελέτη σε 148 εν ενεργεία στελέχη της Αμερικανικής Αεροπορίας. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Scientific Reports.

Συγκεκριμένα, ένα πρόγραμμα ασκήσεων δώδεκα εβδομάδων σε συνδυασμό με την κατανάλωση ενός αθλητικού ποτού που περιλάμβανε πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά οξέα, δοκοσαεξανοϊκό οξύ, λουτεΐνη, φωσφολιπίδια, βιταμίνη D, βιταμίνες Β και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά και συμπλήρωμα HMB δύο φορές την ημέρα εξασφάλισε σημαντικά οφέλη για τη γνωστική και σωματική τους λειτουργία.

Η προπόνηση συνδύαζε την προπόνηση ενδυνάμωσης με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) ενώ στους συμμετέχοντες δόθηκε τυχαία είτε το θρεπτικό ποτό είτε ένα placebo, με τους ίδιους αλλά και τους ερευνητές να αγνοούν ποιος έλαβε τι.

Όπως διαπιστώθηκε, η προπόνηση μόνη της πέτυχε σημαντική αύξηση στη δύναμη και την αντοχή, την κινητικότητα και τη σταθερότητα, ενώ βελτίωσες τις επιδόσεις στα τεστ της γνωστικής λειτουργίας. Η επεισοδιακή μνήμη ήταν επίσης καλύτερη όπως επίσης και η βραχυπρόθεσμη μνήμη, ο τομέας της νοημοσύνης που περιλαμβάνει τη χρήση νέων πληροφοριών για την επίλυση προβλημάτων σε καινούργιες καταστάσεις: στο τέλος των δώδεκα εβδομάδων, οι συμμετέχοντας μπορούσαν να βρίσκουν λύσεις σε πρωτόγνωρα προβλήματα, σημείωσε ο Aron Barbey, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign και επικεφαλής της μελέτης μαζί με τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Christopher Zwilling.

Αναφορικά με την προπόνηση, η φυσική δύναμη αυξήθηκε και στις δύο ομάδες όπως μετρήθηκε μέσα από κάμψεις ή έλξεις και άρσεις βαρών σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επιπροσθέτως, παρατηρήθηκε πτώση στα επίπεδα σωματικού λίπους και η μέγιστη πρόληψη οξυγόνου αυξήθηκε, εξήγησε ο Δρ Zwilling.

Το αθλητικό ποτό έκανε τη διαφορά

Τόσο σε επίπεδο φυσικής κατάστασης όσο και νοητικής ικανότητας, η ομάδα που κατανάλωνε το αθλητικό ποτό με τα θρεπτικά συστατικά έδειξε να υπερτερεί στις επιδόσεις. Πνευματικά, έδειξαν μεγαλύτερη ικανότητα στη διατήρηση και επεξεργασία νέων πληροφοριών στη μνήμη εργασίας, ενώ ο χρόνος απόκρισης στα τεστ ρευστής νοημοσύνης μειώθηκε. Ως προς τα σωματικά οφέλη, πέτυχαν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης, έναν σημαντικό δείκτη της καρδιαγγειακής υγείας και του επιπέδου φυσικής κατάστασης, υψηλές τιμές του οποίου αποτελούν κίνδυνο.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, τα ευρήματα δείχνουν πως τόσο η αερόβια προπόνηση όσο και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να δράσουν θετικά στη φυσική κατάσταση και να ενισχύσουν πολλαπλά τη γνωστική λειτουργία.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός του αθλητικού ποτού με το μείγμα θρεπτικών ουσιών βασίστηκε σε συστατικά που προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει με βελτιωμένη σωματική και γνωστική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης

EMS: Ανακαλύψτε την μέθοδο που «χτίζει» μύες και βελτιώνει την κινητικότητα

Το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει πόσο υγιείς είστε – Ποιο είναι;

TRX: Τέσσερις ασκήσεις για δυνατούς μύες – Η πιο αποτελεσματική προπόνηση