Η αρτηριακή πίεση πρέπει να παρακολουθείται τακτικά για ομάδες ανθρώπων όπως οι ασθενείς με υπέρταση, όσοι ξεκινούν αντιϋπερτασική αγωγή, καθώς και άλλες ευπαθείς ομάδες ή οι έγκυοι με υπέρταση.

Η μέτρηση μπορεί να γίνει στο σπίτι εύκολα με το πιεσόμετρο, και εδώ θα βρείτε όσα πρέπει να προσέξετε κατά τη διαδικασία:

  • Καθίστε σωστά: Καθίστε με την πλάτη σας ευθεία και στηριγμένη μια καρέκλα. Τα πόδια σας πρέπει να είναι επίπεδα στο πάτωμα, όχι σταυροπόδι. Ο πήχης πρέπει να στηρίζεται σε επίπεδη επιφάνεια στο ύψος καρδιάς.
  • Τηρήστε πρόγραμμα μέτρησης ίδιας ώρας κάθε μέρα. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τις μετρήσεις την ίδια ώρα κάθε μέρα, είτε πρωί είτε βράδυ. προσπαθήστε να μετράτε την πίεση καθημερινά μεν, αλλά δύο εβδομάδες μετά από κάποια αλλαγή στην αγωγή σας και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται του ραντεβού με τον γιατρό σας.
  • Πραγματοποιήστε πολλές μετρήσεις και καταγράψτε τα αποτελέσματα. Κρατάτε σημειώσεις από τις μετρήσεις της αρτηριακής σας πίεσης και αποθηκεύστε τες σε είτε και ηλεκτρονικά προκειμένου να μη χαθούν.
  • Μην μετράτε την πίεση πάνω από τα ρούχα.

Αρτηριακή Πίεση -Τιμές

Κανονική: μικρότερη από 120 mm Hg συστολική, λιγότερο από 80 mm Hg διαστολική
Αυξημένη: 120 – 129 mm Hgσυστολική, λιγότερο από 80 mm Hg  διαστολική
Υπέρταση-Στάδιο 1: 130 – 139 mm Hg συστολική, 80 – 89 mm Hg διαστολική
Υπέρταση-Στάδιο 2: 140 mm Hg ή υψηλότερη συστολική, 90 mm Hg ή υψηλότερη διαστολική
Υπερτασική κρίση: υψηλότερη από 180 mm Hgσυστολική, υψηλότερη από 120 mm Hg διαστολική

Σε περίπτωση υπέρτασης:

  • Μη μείνετε στη μία μέτρηση: Εάν οι τιμές φανούν ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές, μετρήστε ξανά και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να επιβεβαιώσετε εάν υπάρχει πρόβλημα υγείας ή εάν ενδέχεται να υπάρχουν προβλήματα  στην οθόνη  του πιεσόμετρου.
  • Εάν οι τιμές υπερβαίνουν ξαφνικά τα 180/120 mm Hg, περιμένετε πέντε λεπτά και δοκιμάστε ξανά. Εάν εξακολουθούν να είναι ασυνήθιστα υψηλές, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Είναι πιθανή μια υπερτασική κρίση.
  • Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλότερη από 180/120 mm Hg και έχετε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, πόνο στην πλάτη, μούδιασμα / αδυναμία, δυσκολία στην όραση ή την ομιλία αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.