Αν και τα υπολείμματα καπνού του τσιγάρου είναι δύσκολο να τα εξουδετερώσουμε δια παντός από το εσωτερικό του σπιτιού μας, είναι δυνατό να μειώσουμε κατά πολύ τον κίνδυνο που επισείουν για την υγεία οι χημικές ουσίες που ποτίζουν τις επιφάνειες. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν τρεις πιθανές μεθόδους καθαρισμού του σπιτιού από το τριτογενές κάπνισμα και ιδού τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο Nicotine and Tobacco Research.

Ακόμη και αν εμείς οι ίδιοι δεν καπνίζαμε ποτέ ή δεν καπνίζουμε πλέον μέσα στο σπίτι, οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που αφήνει το τσιγάρο πίσω του παραμένουν «εδώ» ως καπνός από τρίτο χέρι.

Στη μεν πρώτη περίπτωση ο «ένοχος» θα μπορούσε να είναι προηγούμενος ένοικος, ενώ στη δεύτερη ακόμη και αν κανείς δεν καπνίζει πλέον μέσα στο σπίτι οι χημικές ουσίες καπνού έχουν ήδη κατακαθίσει στις επιφάνειες και τα δάπεδα και έχουν «ποτίσει» υφάσματα, καναπέδες και κουρτίνες.

Οι αόρατες χημικές ουσίες κολλούν στη σκόνη και στις οικιακές επιφάνειες και με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται δημιουργώντας «δεξαμενές» καπνού από τρίτο χέρι, το λεγόμενο τριτογενές κάπνισμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερο επικίνδυνο για τα παιδιά, καθώς βρίσκονται κοντά σε επιφάνειες όπου κατακάθεται η σκόνη όπως το πάτωμα και είναι επίσης πιο πιθανό να βάλουν αντικείμενα στο στόμα τους.

Το «πείραμα» πραγματοποιήθηκε σε κατοικίες αυστηρά μη καπνιστών ώστε να είναι σαφές πως τα κατάλοιπα που εντοπίστηκαν δεν οφείλονται στους ίδιους τους ενοίκους ή επισκέπτες αλλά πρόκειται για καπνό από τρίτο χέρι -σε συγκροτήματα κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι συχνά αρκετά έντονο.

Τα σπίτια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη ομάδα σπιτιών πραγματοποιήθηκε στεγνός/υγρός καθαρισμός (σχολαστική ηλεκτρική σκούπα και ξεσκόνισμα), ακολουθούμενος ένα μήνα μετά από υγρό καθαρισμό (επαγγελματικός καθαρισμός χαλιών-επίπλων με ατμό και καθαρισμός όλων των ειδών οικιακής χρήσης). Στη δεύτερη ομάδα σπιτιών πραγματοποιήθηκε καθαρισμένος με την αντίστροφη σειρά και στην τρίτη ομάδα και οι δύο τύποι καθαρισμού πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα.

Τα κατάλοιπα νικοτίνης μειώθηκαν άμεσα και στις τρεις ομάδες σπιτιών. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη μέθοδο καθαρισμού, τα κατάλοιπα σε όλα τα σπίτια αυξήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια των τριών μηνών μετά τον καθαρισμό, γεγονός που καταδεικνύει ότι ενώ τα θετικά αποτελέσματα του καθαρισμού είναι σημαντικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι προσωρινά.

Ο Τζορτζ Ματ, επικεφαλής ερευνητής της ομάδας του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, δήλωσε πως «θα θέλαμε να πούμε πως υπάρχει ένας απλός τρόπος για τη μόνιμη εξουδετέρωση των υπολειμμάτων από το τριτογενές κάπνισμα, όμως δεν τον βρήκαμε».

Οι ερευνητές κατ’ επέκταση αναφέρουν πως αυτό που μπορούν να πουν και να εισηγηθούν βάσει των ευρημάτων της μελέτης είναι ότι υπάρχουν δύο σημαντικά βήματα για να μειωθούν τα κατάλοιπα και να καταστεί το σπίτι πιο ασφαλές.

Πρώτον, όσο το δυνατόν λιγότερη σκόνη. Ο συχνός καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα όλων των μαλακών επίπλων και των δαπέδων και το σφουγγάρισμα όλων των σκληρών επιφανειών είναι ο ευκολότερος και καλύτερος τρόπος για τη μείωση της έκθεσης στα υπολείμματα τριτογενούς καπνίσματος.

Δεύτερον, να διατηρηθούν οι επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά όσο πιο καθαρές γίνεται. Να πλένουμε και να σκουπίζουμε συχνά τις επιφάνειες τραπεζιών, τα χερούλια από τις πόρτες, τα ντουλάπια και τις καρέκλες, τα μαξιλάρια, τις κουβέρτες και τις κουρτίνες.

Διαβάστε επίσης

Και το λίγο… τσιγάρο βλάπτει – Τι δείχνει μεγάλη έρευνα για τους περιστασιακούς καπνιστές

Κορωνοϊός και κάπνισμα: Ποια είναι τελικά η σχέση τους;

Κάπνισμα: Πόσο επικίνδυνο είναι ακόμη και μετά τη διακοπή του – Γιατί;