Η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται άμεσα με βελτίωση της υγείας και μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου για τους καπνιστές. Παρ’ όλα αυτά, η επιβλαβής συνήθεια φαίνεται πως καταλείπει τοξικούς κινδύνους στους χώρους που έζησαν καπνιστές.

Όπως έδειξε έρευνα από ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος δεν σταματούν με τη διακοπή του παρά εξακολουθούν να υφίστανται χάρη στα τοξικά κατάλοιπα που επικάθονται σε επιφάνειες όπως πόρτες, τραπέζια και ντουλάπια στα σπίτια, σε υψηλά μάλιστα επίπεδα. Κατά τα λόγια του George Matt, διευθυντή του Κέντρου για το «Τριτογενές Παθητικό Κάπνισμα» (third-hand smoke, τα αόρατα τοξικά κατάλοιπα σε ρούχα, μαλλιά ή επιφάνειες σε χώρους όπου έχουν πρότινος καπνίσει) του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και καθηγητή Ψυχολογίας, σε κάποιο περιβάλλον που έχει εκτεθεί σε καπνό τσιγάρου επί δεκαετίες, οι επιφάνειες μπορεί να έχουν έως και 50 φορές υψηλότερα επίπεδα τοξικών καταλοίπων (αποτελούμενα από κολλώδεις χημικές ουσίες) από ένα νέο διαμέρισμα καπνιστών.

Με προηγούμενες μελέτες να έχουν δείξει πως τα υπολείμματα καπνού μπορούν να καταφέρουν βλάβες στο DNA, την καρδιαγγειακή λειτουργία και να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό και αναπνευστικό σύστημα, τα ευρήματα κρίνονται ανησυχητικά.

Για την τωρινή έρευνα, ο Dr. Matt και οι συνεργάτιδές του από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, καθηγήτριες Eunha Hoh και Jennifer Quintana, έλεγξαν τις επιφάνειες σε 220 οικίες, σε συγκροτήματα κατοικιών στην κοινότητα City Heights του Σαν Ντιέγκο και στις πόλεις Chula Vista, National City και El Cajon, ενώ τα δείγματα που έλαβαν αναλύθηκαν στο εργαστήριο περιβαλλοντικής υγείας του Hoh.

Τα ευρήματα έδειξαν αόρατα τοξικά καπνιστικά υπολείμματα σε όλα τα σπίτια, καπνιστών και μη καπνιστών, με ένα 10% των δεύτερων να φιλοξενεί νικοτίνη σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της νικοτίνης που εντοπίστηκε στα σπίτια των ενεργών καπνιστών. Εντυπωσιακό είναι επίσης πως, στα σπίτια με μεγαλύτερη συγκέντρωση υπολειμμάτων, τα επίπεδα νικοτίνης μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά που απαντώνται στους χώρους ενός καζίνο.

Τέλος, η μελέτη επεσήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά, καθώς θα μπορούσαν να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις ζώντας σε τέτοια περιβάλλοντα, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα και τα όργανα τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε κάποια προσβολή από τα τοξικά κατάλοιπα.

 

Πώς θα προστατευτείτε από τον καπνό από… τρίτο χέρι

Σύμφωνα με τον Dr. Matt, η μελέτη κατέδειξε τη μερική μόνο αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης καπνίσματος σε κάποιες πολυκατοικίες, αφού δεν προστατεύει τους κατοίκους από τα τοξικά κατάλοιπα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο που η επιβλαβής συνήθεια ήταν επιτρεπτή. Ο μοναδικός τρόπος για οικίες 100% ασφαλείς, είναι ένας συνδυασμός αποτελεσματικών κανόνων απαγόρευσης του καπνίσματος σε ολόκληρο το κτίριο με παράλληλο εντοπισμό και αποκατάσταση των τμημάτων που φέρουν τις χημικές ουσίες.

Κλείνοντας, κάποιες επιπλέον συμβουλές από τον καθηγητή:

  • πριν την αγορά μεταχειρισμένων επίπλων ή αυτοκινήτου, να ρωτάτε αν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες κάπνιζαν
  • το ίδιο στην περίπτωση ενοικίασης κατοικίας
  • μην επαναπαύεστε στα διάφορα προϊόντα που «καθαρίζουν» την ατμόσφαιρα και διώχνουν της μυρωδιές. Απλώς κουκουλώνουν το πρόβλημα των υπαρκτών καπνιστικών καταλοίπων
  • μην καπνίζετε ούτε να ατμίζετε σε εσωτερικούς χώρους

 

Διαβάστε επίσης:

Κάπνισμα: Επικίνδυνο ακόμα και 25 χρόνια μετά τη διακοπή του

Κάπνισμα: Η μέθοδος που αυξάνει κατά 50% την πιθανότητα να το κόψετε

 

https://medicalxpress.com/news/2020-06-dont-home-thirdhand-residue.html