Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στο περπατοτρέξιμο, δηλαδή στο έντονο περπάτημα που μοιάζει με τρέξιμο και το οποίο έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία και τη φυσική κατάσταση. Μία νέα έρευνα από την Αυστραλία, της οποίας ηγήθηκε Έλληνας επιστήμονας το επιβεβαιώνει. Ενημερωθείτε…
Η άσκησης υψηλής έντασης στην καθημερινή ζωή θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας ηλικιωμένων, υπέρβαρων και ανθρώπων που δεν έχουν χρόνο, σύμφωνα με μια διεθνή ερευνητική ομάδα που έχει ως επικεφαλής τον Εμμανουήλ Σταματάκη, Καθηγητή Φυσικής Δραστηριότητας και Τρόπου Ζωής στο Κέντρο Charles Perkins του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ.
Από το πλύσιμο του αυτοκινήτου μέχρι το να ανεβαίνετε τις σκάλες και να κουβαλάτε τα ψώνια της ημέρας ή να πηγαίνετε στη δουλειά σας με τα πόδια, προσπαθήστε όλα να τα κάνετε γρήγορα, σε υψηλή ένταση. Η τυχαία αυτή φυσική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά ευεργετική για το σώμα και ειδικά για την καρδιά, οδηγεί στη γρήγορη μείωση θερμίδων και χτίζει αντοχή.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Journal of Sports Medicine, όπου ο καθηγητής Σταματάκης και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι όταν εξετάζουμε τις διαφορές στις φυσικές δυνατότητες ανά ηλικία, φύλο και βάρος, πολλές καθημερινές λειτουργίες μπορούν να ταξινομηθούν ως σωματική δραστηριότητα υψηλής έντασης, φτάνει να γίνονται γρήγορα. Το να κάνετε καθημερινά μια απόσταση 500 μέτρων από το σταθμό του Μετρό μέχρι τη δουλειά σας με το πάσο σας δεν αποτελεί υψηλής έντασης άσκηση. Το να κάνετε όμως το ίδιο με γρήγορο περπάτημα είναι!
«Υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα που μας βεβαιώνουν ότι ο οποιοσδήποτε τύπος άσκησης υψηλής έντασης, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τον αριθμό των επαναλήψεων είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιωθεί γρήγορα η φυσική κατάσταση και η καρδιαγγειακή υγεία», επισημαίνει ο καθηγητής Σταματάκης. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σημαντικά οφέλη για την υγεία θα μπορούσαν να επιτευχθούν με την πραγματοποίηση τριών έως πέντε σύντομων συνεδριών εργασιών υψηλής έντασης καθημερινά. Περίπου ένα τέταρτο είναι αρκετό. Η εν λόγω προσέγγιση αποτελεί εξαιρετική λύση για όσους θεωρούν πολύ δύσκολο να ξεκινήσουν και να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης. Το μόνο που χρειάζεται ουσιαστικά είναι να ανεβάσουν ταχύτητες στην καθημερινότητά τους. Α, και κάτι ακόμη. Να χρησιμοποιούν τις σκάλες στο μετρό και να αφήσουν τους ανελκυστήρες και τις κυλιόμενες για όσους πραγματικά δυσκολεύονται.
Ασφαλώς, ενστάσεις για τα παραπάνω υπάρχουν. Κάποιος ψυχολόγος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι όλη αυτή η βιασύνη προκαλεί στρες, ενώ κάποιος άλλος ότι όλη αυτή η νοοτροπία προσιδιάζει περισσότερο σε Ιάπωνες…