Οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα κάνει την καρδιά να χτυπά πιο δυνατά μπορεί να συντελέσει στο αίσθημα ευεξίας, που είναι γνωστό ότι προσφέρει η άσκηση.

Πέραν αυτού, όμως, οι οδηγίες που εξέδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα υπογραμμίζουν τη σημασία της άσκησης οποιασδήποτε έντασης και μορφής, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι τα βέλτιστα οφέλη για την υγεία απαιτούν λίγη περισσότερη προσπάθεια, δηλαδή άσκηση σε λίγο υψηλότερη ένταση. Για τους ενήλικες, αυτό σημαίνει τουλάχιστον 75 με 150 λεπτά έντονης δραστηριότητας ή 150 με 300 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο η υγεία μας θα ευεργετηθεί πολύ περισσότερο.

Τι συνιστά η υψηλής έντασης δραστηριότητα σε σχέση με τη μέτρια; «Αφορά στον καρδιακό ρυθμό που σχετίζεται με το επίπεδο φυσικής κατάστασης», δήλωσε η Δρ. Meagan Wasfy, υπεύθυνη του προγράμματος καρδιαγγειακών επιδόσεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Οι νέες αυτές οδηγίες αντικατοπτρίζουν μια μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη λίστα μελετών που υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε είδους φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποδειχθεί καλή για την υγεία.

Έστω και ελάχιστη άσκηση σώζει ζωές

Πιο συγκεκριμένα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από έξι μελέτες και διαπίστωσαν ότι σε μια περίοδο 14 ετών, οι άνθρωποι που δεν ασκήθηκαν καθόλου είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ακόμα και αυτοί, όμως, δε θα αργούσαν και πολύ να δουν τα οφέλη της άσκησης, αφού μόνο με ελάχιστη φυσική δραστηριότητα μείωσαν τον κίνδυνο κατά 20%.

Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει κάποιος στη σωματική άσκηση, τόσο το καλύτερο για την υγεία του, υποστηρίζει η ίδια μελέτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνθρωποι που αφιέρωναν τουλάχιστον 150 λεπτά εβδομαδιαίως σε άσκηση μέτριας έντασης είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου, όπως διαπιστώθηκε μετά την 14ετή περίοδο παρακολούθησης. Επίσης, αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα υγείας ήταν εκείνοι που ασκούνταν σε μέτρια ένταση για 450 λεπτά κάθε εβδομάδα, με το δικό τους ποσοστό να φτάνει το 39%.

Η αύξηση της έντασης της άσκησης είναι κάτι πάρα πολύ απλό, αφού μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ένα σύντομο σπριντ μέσα σε έναν χαλαρό περίπατο ή σε ένα χαλαρό τρέξιμο, σημειώνει σχετικά η Mercedes Carnethon, αντιπρόεδρος προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Northwestern University Feinberg.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση είναι τόσο υγιής όσο και ασφαλής για την μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων», δήλωσε και ο Δρ. Michael Joyner, ερευνητής της κλινικής Mayo στο Rochester, ο οποίος μελετά τον τρόπο με τον οποίο το άγχος επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τον αντίκτυπό του στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τον μεταβολισμό.