Πλήθος ερευνών εξετάζουν τα τρόφιμα που μπορεί να σχετίζονται με την καλύτερη ποιότητα ύπνου και την καταπολέμηση της αϋπνίας. Αναμφίβολα η δράση τους δεν είναι εφάμιλλη ενός υπναγωγού χαπιού εντούτοις η ένταξή τους στο καθημερινό μας διαιτολόγιο δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ύπνου.
Χυμός κερασιών. Έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα σε ενήλικες με αϋπνία έδειξε ότι εκείνοι που έπιναν περίπου 230 γρ χυμό κερασιών επί δυο εβδομάδες κοιμούνταν κατά μέσο όρο 84 λεπτά περισσότερο συγκριτικά με όσους έπιναν έναν εικονικό χυμό ή δεν έπιναν χυμό. Η ενίσχυση της υπναγωγού ορμόνης μελατονίνης καθώς και του ευεργετικού για τον ύπνο αμινοξέος τρυπτοφάνη, μέσω της κατανάλωσης του χυμού, θεωρείται η εξήγηση για την ευεργετική του δράση στην ποιότητα του ύπνου. Όπως εξηγούν οι ερευνητές οι προανθοκυανίνες του χυμού περιέχουν ένα ένζυμο που μειώνει την διάσπαση της τρυπτοφάνης αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια της δράσης της.
Ακτινίδια. Η λύση για την αϋπνία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η κατανάλωση δυο ακτινίδιων μια ώρα πριν την κατάκλιση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Ταιπέι της Ταιβάν, όπου παρατηρήθηκε ότι σε όσους έτρωγαν ακτινίδια η έλευση του ύπνου ήταν γρηγορότερη κατά 35,4% και η ποιότητα του ύπνου καλύτερη κατά 28,9%.
Καρύδια. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας τα καρύδια είναι καλή πηγή μελατονίνης – ορμόνης απαραίτητης για τον ύπνο.
Αμύγδαλα. Θεωρούνται εξαιρετική πηγή μαγνησίου τα μειωμένα επίπεδα του οποίου σχετίζονται με διαταραχές ύπνου.
Χαμομήλι. Θεωρείται παραδοσιακό γιατροσόφι που δρα ηρεμιστικά και βοηθά στην ποιότητα του ύπνου. Έρευνες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τις βενζοδιαζεπίνες (ηρεμιστικά) όσον αφορά την υπναγωγό δράση του.