Η σωματική άσκηση μπορεί να είναι τόσο δραστική, όσο τα φάρμακα για τη μείωση της υπέρτασης σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Αν και αισιόδοξα, τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην British Journal of Sport Medicine δεν πρέπει να ωθούν τους ασθενείς σε μείωση της φαρμακευτικής αγωγής τους αυξάνοντας τη σωματική άσκηση, τουλάχιστον όχι ακόμα. Θεωρείται πάντως πως θα ήταν καλό οι ασθενείς να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση.
Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα είναι πώς η άσκηση συγκρίνεται με την αντιυπερτασική φαρμακευτική αγωγή, καθώς δεν υπάρχουν κλινικές άμεσα συγκριτικές κλινικές δοκιμές.
Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο οι ερευνητές από το Τμήμα Πολιτικής Υγείας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου συνέλεξαν στοιχεία από 194 κλινικές δοκιμές ελέγχοντας την επίδραση των φαρμάκων στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και 197 δοκιμές που ελέγχουν την επίδραση της σωματικής άσκησης αθροίζοντας ένα σύνολο 39.742 ανθρώπων.
Η σωματική άσκηση χωρίστηκε σε τρεις ομάδες: μία ομάδα με ασκήσεις αντοχής που περιλαμβάνουν περπάτημα, τζόκινγκ, τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση, μία ομάδα με προπόνηση υψηλής έντασης που περιελάμβανε ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως τα βάρη, οι έλξεις και μία ομάδα που συνδυάζει ασκήσεις αντοχής και ενδυνάμωσης.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τρία σετ αναλύσεων: Όλοι οι τύποι άσκησης συγκρίθηκαν με όλους τους τύπους φαρμάκων για τη μείωση της υπέρτασης, οι ξεχωριστοί τύποι της άσκησης συγκρίθηκαν με τους διαφορετικούς τύπους φαρμάκων και οι διαφορετικές εντάσεις άσκησης συγκρίθηκαν με διαφορετικές δόσεις φαρμάκων.
Όταν η ανάλυση έγινε σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση η άσκηση φαινόταν να είναι τόσο αποτελεσματική όσο η φαρμακευτική αγωγή.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πειστικά στοιχεία ότι ο συνδυασμός της προπόνησης αντοχής και της προπόνησης υψηλής έντασης ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
«Δεν πιστεύουμε ότι οι ασθενείς μας θα έπρεπε να σταματήσουν να λαμβάνουν την αντιϋπερτασική φαρμακευτική τους αγωγή» τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Huseyin Naci και πρόσθεσε πως «ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα ενημερώσουν τα διαθέσιμα στοιχεία που βασίζονται στις συζητήσεις μεταξύ των ιατρών και των ασθενών τους».
Όσον αφορά το αν οι γιατροί θα έπρεπε να συστήνουν γυμναστική στους ασθενείς με υπέρταση, υπάρχουν ακόμα κάποια ζητήματα που σύμφωνα με τον Δρ. Naci πρέπει να συζητηθούν. «Από τη μία οι γιατροί μπορούν να συστήνουν γυμναστική στους ασθενείς τους αλλά πρέπει επίσης να είμαστε ενημερωμένοι για τις επιπτώσεις και να διασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς θα μπορούν να προχωρήσουν σε αυτές χωρίς να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο και αντλώντας πραγματικά οφέλη».