Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Hyogo της Ιαπωνίας περιγράφει τις επωφελείς ιδιότητες μείωσης του στρες που μπορεί να προσφέρει στους εργαζόμενους σε γραφεία ένα μικρό φυτό σε ένα προσιτό σημείο στο οπτικό τους πεδίο. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο HortTechnology.
Αναλυτικότερα, οι ερευνητές Masahiro Toyoda, Yuko Yokota, Marni Barnes και Midori Kaneko διερεύνησαν τη χρήση των φυτών εσωτερικού χώρου για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.
Στη σύγχρονη κοινωνία η μείωση του στρες στον εργασιακό χώρο αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, με αρκετές θεωρίες να υποστηρίζουν ότι τα φυτά λειτουργούν καταπραϋντικά για όσους έρχονται συχνά αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις. Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, επιβεβαιώνει το βαθμό ψυχολογικών και σωματικών επιδράσεων που επιφέρουν τα φυτά εσωτερικού χώρου. Στη συγκεκριμένη μελέτη, μάλιστα, αντί να πραγματοποιήσουν πειράματα στο εργαστήριο, οι ερευνητές υπολόγισαν τη μείωση του στρες των εργαζομένων σε πραγματικό εργασιακό χώρο.
Ο Δρ. Toyoda και η ομάδα του ερεύνησαν τις αλλαγές στο ψυχολογικό και σωματικό στρες πριν και μετά την τοποθέτηση ενός φυτού στο γραφείο των 63 υπαλλήλων που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι έλαβαν την οδηγία να ξεκουράζονται για τρία λεπτά στο γραφείο τους όταν νιώθουν κουρασμένοι.
Η μελέτη αποτελούταν από δύο φάσεις: μια περίοδο ελέγχου χωρίς φυτά και μια περίοδο παρέμβασης όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να δουν και να φροντίσουν ένα μικρό φυτό. Οι ερευνητές κατέγραψαν το ψυχολογικό στρες των συμμετεχόντων, διαπιστώνοντας ότι η αναλογία αυτών με σημαντικά χαμηλότερους παλμούς μετά το τρίλεπτο διάλειμμα ξεκούρασης και ταυτόχρονης αλληλεπίδρασης με το φυτό του γραφείου ήταν οριστική.
Αντικείμενο της μελέτης αυτής ήταν να επιβεβαιώσει την επίδραση μείωσης του στρες που έχει η σκόπιμη παρατήρηση ενός φυτού σε ένα πραγματικό επαγγελματικό σκηνικό όταν ο εργαζόμενος νιώθει κούραση κατά τη διάρκεια του ωραρίου του. Κάθε φυτό που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη επιλέχθηκε και φροντίστηκε από τον εργαζόμενο, ενώ για τη συμβολή της στη μείωση του στρες και της κούρασης αξιολογήθηκε τόσο η παθητική (οπτική επαφή) όσο και η ενεργητική (φροντίδα) ενασχόληση με τα φυτά στον εργασιακό χώρο. Επιπλέον, οι ερευνητές θεώρησαν ότι η σκόπιμη παρατήρηση του φυτού, αν και δεν περιελάμβανε σωματική κίνηση, είχε μια ενεργητική αλληλεπίδραση με τα φυτά, την οποία οι εργαζόμενοι μπορούσαν να κάνουν εύκολα και γρήγορα στο γραφείο τους.
Οι συμμετέχοντες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι διαφορετικά είδη φυτών και να τα τοποθετήσουν δίπλα στην οθόνη του υπολογιστή στο γραφείο τους. Όπως φάνηκε από τις μετρήσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης, το άγχος μειώθηκε σημαντικά μετά την παρέμβαση και τα αποτελέσματα παρέμειναν ίδια και μετά την εξέταση δεδομένων ανάμεσα στις διάφορες ηλικιακές ομάδες ή τις διαφορετικές επιλογές φυτών από τους συμμετέχοντες.
Καταληκτικά, οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η τοποθέτηση φυτών σε άμεση οπτική επαφή συνέβαλε στη μείωση του ψυχολογικού στρες στους εργαζόμενους, με τον Δρ. Toyoda και την ομάδα του να συμβουλεύουν τους επιχειρηματίες ότι τα μικρά φυτά εσωτερικού χώρου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια οικονομική και αρκετά βοηθητική προσπάθεια για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για τους υπαλλήλους γραφείου.