Με τον πλέον εύκολο και ανέξοδο τρόπο μπορούμε να θωρακίσουμε την υγεία μας, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Brain, Behavior, and Immunity.
Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο θέλησαν να διερευνήσουν κατά πόσο η παροχή βοήθειας/υποστήριξης σε μέλη της οικογένειας μας ή φίλους έχει ευεργετική επίδραση όχι μόνο στους άλλους αλλά και σε εμάς τους ίδιους.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Tao Jiang, αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν σε 1.054 άτομα (34-84 ετών)που είχαν λάβει μέρος στην Εθνική Δημοσκόπηση για την Εξέλιξη των Μεσηλίκων Ατόμων.
Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε την «κοινωνική ενσωμάτωση», μέσω ερωτήσεων αν ήταν έγγαμοι ή άγαμοι, πόσο συχνά επικοινωνούσαν με μέλη της οικογένειας και φίλους και πόσο συχνά λάμβαναν μέρος σε ομαδικές δράσεις ή κοινωνικές δραστηριότητες. Επίσης, δήλωσαν πόσο πίστευαν ότι μπορούσαν να βασιστούν στην οικογένεια, τους φίλους ή τον/την σύντροφο αν χρειάζονται βοήθεια.
Έπειτα από δύο χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι κλήθηκαν να δώσουν δείγμα αίματος προς ανάλυση, ώστε να αξιολογηθεί και το επίπεδο της ιντερλευκίνης 6 (IL-6) η οποία είναι δείκτης συστημικής φλεγμονής στο σώμα.
«Τα υψηλά επίπεδα της IL-6 σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών παθήσεων, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», εξηγεί ο Baldwin Way, επίκουρος καθηγητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο και μέλος της επιστημονικής ομάδας.
Από την αξιολόγησαν των στοιχείων προέκυψε ότι, η χρόνια φλεγμονή κυμαίνονταν σε χαμηλά επίπεδα στα άτομα που είχαν θετικές κοινωνικές σχέσεις. Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν αναφέρει ότι ήταν διαθέσιμα να υποστηρίξουν φίλους και συγγενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό τους.
«Οι θετικές σχέσεις μπορεί να σχετίζονται με λιγότερη εσωτερική φλεγμονή ειδικά σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στους συγγενικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς τους», εξηγεί ο Tao Jiang, υποψήφιος διδάκτορας Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η σημασία του να είναι κανείς διαθέσιμος να προσφέρει βοήθεια/υποστήριξη στους άλλους και να απολαμβάνει έτσι καλύτερης υγείας ίσχυε ανεξαρτήτως ηλικίας, εισοδήματος, μορφωτικού επιπέδου, χρήσης φαρμάκων και διαγνωσμένων παθήσεων.
Διαβάστε επίσης
Μνήμη: Ο απρόσμενος τρόπος που την προστατεύουν οι… φίλοι μας