Παρόλο που τελέστηκε σε ένα σχετικά περιορισμένο φάσμα, μια νέα μελέτη που διενήργησαν επιστήμονες από την ομάδα Think Healthy, και τα Πανεπιστήμια Tufts και George Mason και δημοσίευσαν στο Advances in Nutrition, δείχνει ότι η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού πορτοκάλι μειώνει σημαντικά την ιντερλευκίνη 6 -δείκτη της φλεγμονής- τόσο στους υγιείς ενήλικες όσο και στα άτομα υψηλού κινδύνου. Επίσης, μειώθηκαν δύο ακόμη δείκτες της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν έφτασαν τη στατιστική σημασία.

Τα ευρήματα της μελέτης βρίσκονται σε αντιστοιχία με προηγούμενη επανεξέταση που ανέφερε τις επωφελείς επιδράσεις της εσπεριδίνης -βασικής βιοενεργής ένωσης που βρίσκεται στα πορτοκάλια και στον 100% φυσικό χυμό– στη μείωση κάποιων δεικτών της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Υπενθυμίζεται ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ή την εξέλιξη ορισμένων χρόνιων παθήσεων, μεταξύ των οποίων οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μελέτες σαν αυτή είναι απαραίτητες προκειμένου να εντοπιστούν τα κενά στα υπάρχοντα στοιχεία και οι μελλοντικές έρευνες να σχεδιαστούν με στόχο να τα καλύψουν. Οι ειδικοί έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αυτά τα αποτελέσματα για να επεκτείνουν το φάσμα της εργασίας τους σε μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σχετικά με τα οφέλη της κατανάλωσης 100% φυσικής πορτοκαλάδας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2021.

«Γνωρίζουμε ότι ο 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι περιέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, καθώς και ωφέλιμες βιοενεργές ενώσεις που έχουν την προοπτική να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Η επανεξέταση αυτή μάς λέει ότι κάποιες μελέτες βρίσκουν οφέλη στον 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα και μεγαλύτερες, καλά σχεδιασμένες μελέτες για να φτάσουμε σε πιο οριστικά συμπεράσματα», εξηγεί ο Gail Rampersaud, διατροφολόγος στο Τμήμα Εσπεριδοειδών της Florida.

Η επανεξέταση επεξεργάστηκε τις δημοσιευμένες μελέτες που σχετίζονται με τον 100% φυσικό χυμό και τους δείκτες της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Αποτελείται από τρία μέρη: μια ποιοτική ανασκόπηση του πεδίου εφαρμογής 21 μελετών με 307 υγιείς ενήλικες και 327 ενήλικες με κίνδυνο παθήσεων, μια συστηματική επανεξέταση μιας υπο-ομάδας 16 μελετών που μετρούσαν τους έξι πιο συχνά αναφερόμενους βιοδείκτες που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα και 10 μελέτες που είχαν επαρκή δεδομένα για τη διεξαγωγή μιας μετα-ανάλυσης. Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, τη συνολική ποιότητα και τις πιθανές προκαταλήψεις στις μελέτες.

Το ευρύ φάσμα και οι συστηματικές επανεξετάσεις αποκάλυψαν ότι, σε γενικές γραμμές, ο 100% φυσικός χυμός είτε είχε επωφελείς είτε καθόλου επιδράσεις στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Οι ερευνητές, πάντως, προειδοποιούν ότι οι μελέτες περιελάμβαναν ένα σχετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων, τα στοιχεία είχαν χαμηλή δυναμική και υπήρχε μέτριος κίνδυνος προκαταλήψεων. Συνεπώς, συνολικά τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή.

Διαβάστε επίσης

Αποχυμωτής ή μπλέντερ: Πότε ο χυμός διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά

Ο πορτοκαλί χυμός που προστατεύει το ήπαρ και ρυθμίζει το σάκχαρο

Παχυσαρκία: Δραστικό μόριο που περιέχει ένας αγαπημένος χυμός την καταπολεμά