Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Ecological Applications υποδεικνύει ότι η ύπαρξη φυσικού περιβάλλοντος κοντά στην κατοικία ενός ατόμου μπορεί να ελαχιστοποιήσει κάποιες από τις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρει η πανδημία της COVID-19 στην ψυχική υγεία.

Η διαδικτυακή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 ενήλικες στο Τόκυο μέσω απαντήσεων σε ερωτηματολόγιο, ποσοτικοποίησε τη σύνδεση ανάμεσα σε πέντε αποτελέσματα ψυχικής υγείας (κατάθλιψη, ικανοποίηση από το ζωή, υποκειμενική ευτυχία, αυτοεκτίμηση και μοναξιά) και δύο μέτρα φυσικών εμπειριών (συχνότητα χρήσης πράσινων χώρων και θέα σε πράσινο από τα παράθυρα του σπιτιού).

Όπως αναδείχθηκε από τα ευρήματα, η πιο συχνή χρήση χώρων πρασίνου και η θέα σε πράσινο από το παράθυρο του σπιτιού σχετιζόταν με αυξημένα επίπεδα αυτοεκτίμησης, ικανοποίησης από τη ζωή και υποκειμενικής ευτυχίας, καθώς και με μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και μοναξιάς.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η κοντινή απόσταση από τη φύση μπορεί να λειτουργήσει ρυθμιστικά στη μείωση των αρνητικών συνεπειών που μπορεί να έχει ένα στρεσογόνο συμβάν στους ανθρώπους. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στις αστικές περιοχές είναι σημαντική όχι μόνο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά και για την προστασία της υγείας των ανθρώπων», σημειώνει σε σχετικό σχόλιο ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Masashi Soga, από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο.

Διαβάστε επίσης

Lockdown: Το κυρίαρχο συναίσθημα δεν είναι ο φόβος – Ποιο είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Πανδημία – Ψυχικά τραύματα: Δύσκολη η επούλωσή τους και απαιτούνται οργανωμένες παρεμβάσεις

Ψυχαναγκασμοί και εμμονές: Ποια διαταραχή κρύβουν και πώς αντιμετωπίζεται