Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου έρχεται σε μια περίοδο που η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει αισθητά εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι τελευταίοι μήνες έχουν φέρει πλήθος προκλήσεων για τους περισσότερους από εμάς. Για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που παρέχουν τις  υπηρεσίες τους κάτω  από  δύσκολες συνθήκες, πηγαίνοντας στην εργασία τους γεμάτοι φόβο ότι μπορεί με την επιστροφή στο σπίτι  να φέρουν μαζί τους και τον επικίνδυνο ιό στην οικογένειά τους. Το διάστημα αυτό αποτελεί πρόκληση και για τους μαθητές και φοιτητές που προσαρμόζονται σε μια νέα πραγματικότητα προσπαθώντας να κάνουν τηλεμαθήματα από το σπίτι με την ελάχιστη επαφή τόσο με τους δασκάλους όσο και με τους φίλους τους, βιώνοντας βαθιά ανησυχία για το μέλλον τους. Για τους εργαζόμενους των οποίων το οικονομικό μέλλον είναι αβέβαιο. Για μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν παγιδευτεί στα δίχτυα της φτώχιας ή σε εύθραυστες ανθρωπιστικές συνθήκες  με ελάχιστη προστασία από τη λοίμωξη Covid-19. Και για τους πάσχοντες από ψυχικές  νόσους οι οποίοι βιώνουν ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική απομόνωση σε σύγκριση με το παρελθόν. Ελάχιστα μπορούν να ειπωθούν δε για τον πόνο της απώλειας αγαπημένων προσώπων χωρίς πολλές φορές να είναι δυνατός ο τελευταίος αποχαιρετισμός.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημιας έχουν ήδη γίνει αισθητές καθώς οι εταιρίες κάνουν απολύσεις σε μεγάλη κλίμακα ή βάζουν λουκέτο.

Με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες και επείγουσες καταστάσεις αναμένεται ότι η ανάγκη για θωράκιση της ψυχικής υγείας και ψυχικής στήριξης θα αυξηθεί αισθητά τους ερχόμενους μήνες και χρόνια. Τώρα είναι πιο σημαντική από ποτέ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η επένδυση σε προγράμματα ψυχικής υγείας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτός είναι ο λόγος που για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο ΠΟΥ ζητά την αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι η  Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι χώρες δαπανούν κατά μέσο όρο μόνο το 2% των προϋπολογισμών για την υγεία στην ψυχική υγεία, ενώ υπολογίζεται ότι η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια για την ψυχική υγεία δεν ξεπέρασε ποτέ το 1% της συνολικής αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία.

Η ψυχική υγεία είναι ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας. Υπολογίζεται ότι ένας στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως ζει με ψυχική διαταραχή ή διαταραχή κατάχρησης ουσιών ή αλκοόλ, ενώ ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40” από αυτοκτονία. Και τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία η οποία αναπόφευκτα έχει επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Ωστόσο, σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, περισσότερο από το 75% των ατόμων με ψυχικές, νευρολογικές και διαταραχές χρήσης ουσιών δεν λαμβάνουν  θεραπεία για την κατάστασή τους. Επιπλέον το στίγμα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που σχετίζονται με τις ψυχικές ασθένειες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας.