Η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά θνησιμότητας στον γενικό πληθυσμό. Η σχέση της κατανάλωσης ξηρών καρπών όμως με την υγεία γυναικών που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού, ήταν άγνωστη.

Ομάδα ερευνητών μελέτησε την επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών (συμπεριλαμβανομένων καρπών από φιστικιές και άλλα καρυόκαρπα δέντρα) σε γυναίκες που είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και οι οποίες αξιολογήθηκαν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση και κατέγραψαν στοιχεία για τη συνολική επιβίωση και για την επιβίωση χωρίς νόσο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 3.449 γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Μελέτη Επιβίωσης από τον Καρκίνο στη Σανγκάη.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, η κατανάλωση ξηρών καρπών φάνηκε πως συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο υποτροπής και θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Μεταξύ των 3.449 γυναικών που πέρασαν καρκίνο και έκαναν αξιολόγηση της διατροφή τους πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, υπήρξαν στη συνέχεια 374 θάνατοι, κατά τη διάρκεια της περιόδου που της παρακολούθησαν οι ερευνητές (κατά μέσο όρο 8,27 έτη μετά την αξιολόγηση της διατροφής τους).

Μεταξύ των 3.274 που επέζησαν (και δεν είχαν ήδη υποτροπή τη στιγμή της διατροφικής τους αξιολόγησης) 209 εμφάνισαν προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο του μαστού, όπως υποτροπή, μετάσταση ή θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού.

Πέντε χρόνια μετά διαιτητική αξιολόγηση (δηλαδή 10 χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού) οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά ξηρούς καρπούς είχαν υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης (93,7% έναντι 89,0%) και επιβίωσης χωρίς τη νόσο (94,1% έναντι 86,2%).

Μετά την προσαρμογή πολλών μεταβλητών, η κατανάλωση ξηρών καρπών έδειξε στατιστικά σημαντικά θετική συσχέτιση με τη συνολική επιβίωση και την επιβίωση χωρίς τη νόσο.

Φάνηκε μάλιστα ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς, είχαν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και επιβίωσης χωρίς τη νόσο σε σχέση με εκείνες που δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς.

Η σχέση της κατανάλωσης ξηρών καρπών με την υγεία των γυναικών που είχαν περάσει καρκίνο, δεν άλλαζε ανάλογα με το είδος ξηρών καρπών που προτιμούσαν να καταναλώνουν.

Η σχέση αυτή ήταν ισχυρότερη για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν σε πιο αρχικά στάδια καρκίνου του μαστού.

Η σχέση των ξηρών καρπών με την επιβίωση χωρίς τη νόσο ήταν ανεξάρτητη από τους υποδοχείς οιστρογόνου/υποδοχείς προγεστερόνης ή άλλους γνωστούς προγνωστικούς παράγοντες.

Συμπερασματικά, αναφέρουν οι ερευνητές, η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε με αυξημένη επιβίωση, ιδιαίτερα επιβίωση χωρίς τη νόσο, στις γυναίκες που είχαν περάσει καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ευεργετική δράση των ξηρών καρπών στις κατευθυντήριες οδηγίες για τις γυναίκες που είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.