Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες/κηδεμόνες σκύλων που διαθέτουν ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την ξηρά τροφή του μικρού τους φίλου.

Γιατί πιστεύουν ότι η ποιότητα της τροφής εξαρτάται από τη χρηματική της αξία. Και, βεβαίως, καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του αγαπημένου τους φίλου.

Ισχύει, όμως, αυτή η αντίληψη; Ποια στοιχεία πρέπει να περιέχει μία ποιοτική ξηρά τροφή και ποια πρέπει να αποφεύγονται;

Η διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα, έχει τις απαντήσεις.

«Σήμερα, χιλιάδες κηδεμόνες σκύλων επιλέγουν να ταΐζουν το κατοικίδιό τους με ξηρά τροφή. Παρά το ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία ξηρών τροφών, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν η επιλογή τους καλύπτει σωστά τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου τους.

Πριν αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα έτοιμο γεύμα για τον σκύλο μας, (κροκέτα ή κονσέρβα) θα ήταν καλό να γνωρίζουμε κάποιες πληροφορίες. Αυτό, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει με μια γρήγορη ματιά στη συσκευασία της τροφής.

Πολλές φορές μια ακριβή τροφή δεν σημαίνει, απαραίτητα, ότι είναι και ποιοτική. Αντιθέτως, σίγουρο είναι ότι μία πολύ φθηνή ξηρά τροφή αποτελείται από σύνθεση φτηνών συστατικών, που δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου μας.

 

Πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια καλή ξηρά τροφή

Για να ξεχωρίσουμε, λοιπόν, μια καλή ξηρά τροφή, σημαντικό είναι να έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε σωστά τον πίνακα των διατροφικών στοιχείων της.

 

Πώς μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις πληροφορίες που διαβάζουμε σε μία συσκευασία ξηρών τροφών;

Για τις ζωοτροφές που παράγονται εντός ΕΕ, ο νόμος για τα τρόφιμα καθορίζει την υποχρεωτική αναγραφή των στοιχείων που υπάρχουν σε μια τροφή, τα οποία διακρίνονται σε κρέας και υποπροϊόντα κρέατος.

Οι υποχρεωτικές ποσότητες είναι:

Ακατέργαστες πρωτεΐνες: τουλάχιστον 18% (συνήθως 20-26%)
Ακατέργαστο λίπος: τουλάχιστον 5% (συνήθως 6-17%)
Ακατέργαστη τέφρα: λιγότερο από 10% (συνήθως 4,7-8,7)
Ακατέργαστες ίνες: τουλάχιστον 1% (συνήθως 2-4%)
Ασβέστιο:    0,8 – 1,2g
Φώσφορο:   0,6 – 0,9g
Νάτριο:        0,4 – 0,9g
Βιταμίνη A:  850 – 1700 IU
Βιταμίνη D:  85 – 170 IU
Βιταμίνη E:  8mg

Οι αναλυτικές τιμές, σε όλες, σχεδόν, τις τροφές που υπάρχουν στην αγορά, βρίσκονται μέσα στα επιτρεπόμενα όρια. Επομένως, είναι δύσκολο να τις χρησιμοποιήσουμε ως το μοναδικό κριτήριο επιλογής.

Ένα κριτήριο για να ξεχωρίσουμε μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή, είναι οι πρώτες ύλες της. Οι ουσίες αναφέρονται πάντα, αρχίζοντας από τη μεγαλύτερη σε αναλογία ποσότητα και καταλήγοντας στη μικρότερη.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά κόλπα που μπερδεύουν τον ιδιοκτήτη σκύλου. Όταν διαβάζουμε ότι η τροφή περιέχει 20% φρέσκο κρέας, πρέπει να σκεφτούμε ότι με την επεξεργασία του αντιστοιχεί σε λιγότερο από 10% αλεύρι κρέατος. Για παράδειγμα, μια ετικέτα μπορεί να γράφει το εξής: 30% φρέσκο κρέας κοτόπουλου, 10% κριθάρι, 10% καλαμπόκι, 10% σιτάρι. Σε αυτήν την περίπτωση οι ζωϊκές πηγές (κρέας κοτόπουλου) μετά την επεξεργασία αντιστοιχούν σε λιγότερο από 15%, ενώ οι φυτικές πηγές ανέρχονται σε 30%. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας μία τροφή φτωχή σε πρωτεΐνες ζωϊκής πηγής, οπότε ακατάλληλη για τα σκυλιά μας.

Επίσης, πρέπει να προσέχουμε την ακριβή περιγραφή των συστατικών. Ως κρέας εννοείται η μυϊκή μάζα ενός ζώου, είτε αναφέρεται σε μορφή αλευριού, είτε σε μορφή φρέσκου κρέατος. Όταν η ετικέτα γράφει μόνο κρέας (αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο), συνήθως η τροφή αποτελείται από υποπροϊόντα κρέατος: απόβλητα σφαγής, παραπροϊόντα σφαγείων, υπολείμματα τροφών που είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Μία καλή ξηρά τροφή περιέχει αλεύρι κρέατος με την ονομασία του είδους του κρέατος (π.χ. αλεύρι κοτόπουλου).

 

Τι δεν πρέπει να περιέχει μια ξηρά τροφή

Καλό είναι να αποφεύγουμε προϊόντα που αναφέρουν ότι περιέχουν φυτικά υποπροϊόντα, χωρίς ακριβείς περιγραφές. Πολλές φορές περιέχουν φτηνά φυτικά υλικά, όπως πριονίδια και φλούδες από φιστίκια. Οι φυτικές ίνες που χρειάζεται ο σκύλος μας, πρέπει να προέρχονται από δημητριακά, λαχανικά και φρούτα σε σωστές αναλογίες.

Σε σχεδόν όλες τις έτοιμες τροφές βρίσκονται επιπλέον τεχνητές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αυτό δεν αποτελεί κριτήριο για την επιλογή μιας ποιοτικής ξηράς τροφής, αφού οι φυσικές βιταμίνες που περιέχουν οι πρώτες ύλες καταστρέφονται, σε μεγάλο βαθμό, κατά τη διαδικασία της παραγωγής.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένας σοβαρός παραγωγός ξηράς τροφής είναι πάντα διαθέσιμος να δώσει αναλυτικότερες πληροφορίες, αν το επιθυμούμε, σχετικά με τα προϊόντα του.

Σε κάθε περίπτωση, για οποιαδήποτε απορία έχουμε ως κηδεμόνες, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο κατοικίδιων, που θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε αν η ξηρά τροφή που έχουμε επιλέξει, καλύπτει τις ανάγκες του τετράποδου φίλου μας».

 

Η Ρεγγίνα Μπίμπα, εκτροφέας σκύλων

Ρεγγίνα Μπίμπα είναι εκτροφέας σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή και εκπαίδευσή τους, και είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Τα μυστικά της σωστής διατροφής του σκύλου

Ωμά κόκαλα: Μπορούμε να τα δίνουμε στον σκύλο;

Γαϊδουράγκαθο: Τα οφέλη του για τον σκύλο και τη γάτα