Είναι ένα ερώτημα, που η απάντησή του δεν μπορεί να είναι μονολεκτική.

Το γιατί μας το εξηγεί η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

H σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου

«Όταν πρωτο-κυκλοφόρησαν τα βιβλία του αυστραλού κτηνίατρου Dr Ian Billinghurst «Give your dog a bone» και «Grow your pup withbones», βρήκαν ένα εξαιρετικά ενθουσιώδες κοινό, το οποίο αναζητούσε μια διατροφή που θα ήταν πιο κοντά στην πραγματική φύση και ιδιοσυγκρασία του αγαπημένου του ζώου συντροφιάς.

Τα ωμά κόκκαλα, χωρίς επεξεργασία και συντηρητικά ή χημικά, αποτελούν την επιτομή της ωμής διατροφής. Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα κόκκαλα είναι ζωντανός ιστός και αποτελούνται από ζωντανά κύτταρα. Γι’ αυτό, όπως κάθε άλλο μέρος του σώματος, περιέχουν μια πληθώρα από θρεπτικά συστατικά: μεταλλικά στοιχεία, λιποδιαλύτες, βιταμίνες, λίπος, μυελό -που περιέχει σίδηρο- και αντιοξειδωτικά.

Υπάρχουν δύο ειδών κόκκαλα στην ωμή διατροφή: α) κόκκαλα που δίνονται για να ισορροπήσουν τα επίπεδα ασβεστίου, όπως είναι -μεταξύ άλλων- οι φτερούγες, ο λαιμός, ή τα πλατάρια κοτόπουλου, τα οποία ο σκύλος τα μασάει και τα καταπίνει, και β) κόκκαλα που προσφέρονται για ενασχόληση – κι όχι για να καλύψουν τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες. Είναι κόκκαλα από μεγάλα θηλαστικά, όπως είναι το μοσχάρι, και είναι πιο μεγάλα σε μέγεθος.

Κόκκαλα ενασχόλησης

Εμείς θα ασχοληθούμε με τη δεύτερη κατηγορία, που είναι τα κόκκαλα για την ευχαρίστηση και την ενασχόληση του σκύλου μας, τα οποία έχουν τα εξής δύο βασικά οφέλη:

  1. Συμβάλλουν στη στοματική του υγεία. Η μάσηση βοηθά στην ενδυνάμωση των ούλων και των δοντιών, ενώ όταν ο σκύλος μασάει ωμά κόκκαλα ενασχόλησης, ιδίως εκείνα που έχουν πάνω κρέας και χόνδρο, καθαρίζει η πέτρα από τα δόντια. Κι αυτό γιατί η κίνηση που γίνεται με το μάσημα αντιστοιχεί με ένα καλό βούρτσισμα και καθάρισμα ανάμεσα στα δόντια. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος συσσώρευσης πλάκας, αλλά και φλεγμονής των ούλων, και αποφεύγονται άλλες σοβαρές επιπτώσεις, που μπορεί να προκληθούν στις αρθρώσεις, στο συκώτι και στην καρδιά από ασθένεια των ούλων.
  2. Τα κόκκαλα ενασχόλησης απασχολούν τον σκύλο, ενώ βρίσκεται σε εγρήγορση όταν μασάει. Ηρεμεί, γυμνάζεται και δυναμώνει το μυϊκό του σύστημα, στην προσπάθειά του να τραβήξει τον ιστό και το κρέας από το κόκκαλο. Γυμνάζει τα μπροστινά του πόδια, τους ώμους, τον λαιμό και την πλάτη.

Επίσης, ο σκύλος έρχεται σε επαφή με την αρχέτυπη φύση του και λαμβάνει πολλά θετικά ερεθίσματα από αυτήν την δραστηριότητα.

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούν δύο βασικοί κίνδυνοι.

  1. Ο σκύλος μας μπορεί να μασήσει αρκετά επιθετικά το κόκκαλο και να τραυματίσει τα δόντια του (ράγισμα, σπάσιμο).
  2.  Ο σκύλος μας να κόψει ένα κομμάτι, το οποίο μπορεί να τραυματίσει τη στοματική κοιλότητα, τον οισοφάγο του, να αποφράξει το έντερό του ή να το σκίσει, προκαλώντας, ακόμη και τον θάνατο σε κάποια σκυλιά.

Όταν, λοιπόν, θα δώσουμε ένα ωμό κόκκαλο σε έναν σκύλο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποια πράγματα, έτσι ώστε να μετριάσουμε, όσο είναι εφικτό, τον κίνδυνο.

Συμβουλές

Ας δούμε κάποιες κατευθύνσεις που δίνονται από ολιστικούς κτηνιάτρους του εξωτερικού, όπως είναι η Dr Karen Becker, αλλά και από ανθρώπους που ασχολούνται με την ωμή διατροφή:

1. Δεν δίνουμε ποτέ μαγειρεμένο κόκκαλο στον σκύλο μας, ακόμη κι αν είναι μεγάλο και πιστεύουμε ότι δεν θα το σπάσει. Γιατί στην περίπτωση που ένα μαγειρεμένο κόκκαλο σπάσει, είναι πολύ πιο επικίνδυνο να τραυματιστεί το πεπτικό του, από ό,τι με ένα ωμό.

2. Βρίσκουμε το κατάλληλο κόκκαλο για τον σκύλο. Δηλαδή, αυτό που θέλουμε είναι να ταιριάξει το μέγεθος με το κεφάλι του σκύλου μας: το κόκκαλο να είναι πιο μεγάλο, ώστε να μην το καταπιεί. Επίσης, να είναι ένα κόκκαλο που να ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του σκύλου μας.

Αν ο σκύλος μας είναι επιθετικός με το μάσημα, δεν θα του δώσουμε ένα κόκκαλο από πλευρά, γιατί θα το μασήσει γρήγορα και θα το κάνει κομματάκια. Προτιμάμε ένα κόκκαλο, όπως είναι το κόκκαλο υποστήριξης βάρους από μοσχάρι, και να έχει κρέας, ώστε να απασχοληθεί περισσότερο και να μην τραυματιστεί.

3. Είναι καλύτερα, το κόκκαλο να το εισάγουμε σταδιακά στη διατροφή του, δίνοντάς του τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να προσαρμοστεί με τη διαδικασία. Αρχικά, μπορούμε να του δώσουμε το κόκκαλο για λίγη ώρα, καθώς ο υπέρμετρος ενθουσιασμός μπορεί να τον τραυματίσει.

4. Καλύτερα να δοθεί στον σκύλο με γεμάτο στομάχι, γιατί εάν είναι πεινασμένος, ενδέχεται να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να το μασήσει και να καταπιεί μέρος του, που αυξάνει τον κίνδυνο να φράξει το πεπτικό του.

5. Αν ο σκύλος μας έχει χαλασμένα δόντια, περιοδοντίτιδα, έχει κάνει πρόσφατα κάποια οδοντική επέμβαση και έχει στοματικό πόνο, μπορεί το μάσημα να είναι επώδυνο και να σπάσει κάποιο δόντι.

6. Τα κόκκαλα ενασχόλησης έχουν μεδούλι μέσα, το οποίο έχει αρκετό λίπος. Συνεπώς, δεν προτείνεται σε σκύλους με παγκρεατίτιδα, ή σε σκύλους που έχουν πεπτικά προβλήματα, καθώς μπορεί να προκληθεί διάρροια ή βλέννα στα κόπρανα. Μπορούμε, αν θέλουμε, να αδειάσουμε το μεδούλι μέσα σε γλυκοπατάτα και να το προσφέρουμε στον σκύλο μας.

7. Δεν δίνουμε ποτέ ένα κόκκαλο σε έναν σκύλο, όταν παρευρίσκεται και δεύτερος. Δίνουμε και στους δύο, και φροντίζουμε να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους, ή τους το προσφέρουμε σε ξεχωριστά δωμάτια. Ένα κόκαλο είναι επικίνδυνο γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να τσακωθούν, προκειμένου να το διεκδικήσουν.

8. Για καλύτερη υγιεινή και ασφάλεια βάζουμε το κόκκαλο στην κατάψυξη. Το ξεπαγώνουμε προτού το δώσουμε. Ένα κατεψυγμένο κόκκαλο είναι πιο εύκολο να σπάσει.

9. Ένα ωμό κόκκαλο θα λερώσει το σπίτι. Οπότε, μπορούμε να το δώσουμε στο μπαλκόνι, ή να στρώσουμε ένα ύφασμα στο σημείο που θα το μασήσει ο σκύλος μας.

10. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πιο σημαντικό, όταν δίνουμε ένα κόκκαλο, είναι η επίβλεψη! Δεν αφήνουμε, ποτέ, τον σκύλο μόνο του με το κόκκαλο. Είμαστε παρόντες και τον επιβλέπουμε. Αν αντιληφθούμε ότι έχει σπάσει κάποιο κομμάτι, το πετάμε. Όπως πετάμε και το κόκκαλο όταν αρχίζει και μικραίνει, για να μην το καταπιεί ολόκληρο.

Από την κατανάλωση των κόκκαλων, τα κόπρανα του σκύλου θα γίνουν πιο λευκά και σκληρά, και, ενδέχεται, να προκληθεί, σε κάποιους σκύλους, δυσκοιλιότητα.

Όταν αναζητάμε πιο φυσικούς τρόπους για να μεγαλώσουμε τον σκύλο μας, δοκιμάζουμε μη συμβατικές κατευθύνσεις, που είναι, όμως, πιο κοντά στη φύση του ζώου μας.

Αυτό μπορεί να έχει πολλά δώρα και επιβράβευση, καθώς βλέπουμε στην πράξη το πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή του σκύλου μας και να τον κάνει πιο χαρούμενο και υγιή.

Είναι, όμως, μια διαδικασία που έχει ρίσκο και προσωπική ευθύνη. Πάντα φροντίζουμε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να κάνουμε τη διαδικασία πιο ασφαλή.

Τα κόκκαλα έχουν πολλά οφέλη, αλλά θέλουν προσοχή γιατί ενέχουν και κινδύνους, όταν δεν δίνονται σωστά. Θα πρέπει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα και να επιβλέπουμε τον σκύλο μας για ό,τι χρειαστεί.

Καλά μασουλήματα!».

Πηγές:

  • https://www.whole-dog-journal.com/puppies/puppy_food/feeding-bones-or-raw-foods-to-puppies/
  • https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2018/05/09/best-dog-bones.aspx
  • https://perfectlyrawsome.com/raw-feeding-knowledgebase/raw-meaty-bones-rmb/
  • https://www.dogsnaturallymagazine.com/recreational-bones-for-dogs/