Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο κάταγμα, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας (μέχρι και την ηλικία των 11) σε σχέση με εκείνα που έχουν κανονικό βάρος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα περίπου μισού εκατομμυρίου παιδιών από την Καταλονία, στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, περιελάμβανε 466.997 παιδιά με μετρήσεις βάρους και ύψους στην ηλικία των 4 ετών που παρακολουθήθηκαν για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια. Τα σπασίματα λοιπόν εμφανίστηκαν στο 9,20% των ελιποβαρών παιδιών, στο 10,06% του φυσιολογικού βάρους, στο 11,28% των υπέρβαρων και στο 13,05% των παχύσαρκων παιδιών. Εννοείται ότι στο υπόλοιπο 57% δεν εμφανίστηκαν κατάγματα.

Σε σύγκριση με το φυσιολογικό βάρος, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέθηκαν με 42% και 74% υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων κάτω άκρων και 10% και 19% υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων άνω άκρων, αντιστοίχως. Κατά μέσο όρο 26% και 47% αντιστοίχως για υπέρβαρα παιδιά.