Η φυσιολογική σωματική δραστηριότητα, ακόμα και το περπάτημα, θα μπορούσε να σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο κατάγματος στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που δημοσιεύθηκε του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open. H μελέτη αποτελεί την πιο συνολική αξιολόγηση σωματικής δραστηριότητας και καταγμάτων στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Στην έρευνα μελετήθηκαν περισσότερες από 77.000 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 14 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης το 33% των συμμετεχουσών ανέφερε ότι υπέστη τουλάχιστον ένα κάταγμα.

Οι γυναίκες που είχαν περισσότερη σωματική δραστηριότητα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου και 6% χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων γενικά.

«Τα ευρήματα αυτά παρέχουν στοιχεία ότι η μείωση των καταγμάτων είναι ανάμεσα στις θετικές επιδράσεις της σωματικής δραστηριότητας σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε ο Δρ. Jeaw Wactawski-Wende, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Το κάταγμα είναι κάτι αρκετά κοινό στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σχετίζεται με την απώλεια ανεξαρτησίας, κινητικούς περιορισμούς και αυξημένη θνησιμότητα», εξήγησε η Δρ. Wactawski-Wende.

«Ακόμα και οι ηπιότερες ασκήσεις, όπως το περπάτημα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου», συνέχισε.

Η έρευνα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι αυτές οι δραστηριότητες ελαφρύτερης έντασης είναι κοινές στους ηλικιωμένους ενήλικες.

«Να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο, γιατί κάθε κίνηση μετράει», αυτό είναι το μήνυμα της μελέτης σύμφωνα με την καταληκτική δήλωση του πρώτου συγγραφέα της, Δρ. Michael LaMonte.