Όσο κοπιαστικές κι αν είναι οι πρώτες απόπειρες να θηλάσουμε ένα μωρό, το μόνο σίγουρο είναι ότι το μωρό έχει εκ γενετής το αντανακλαστικό του θηλασμού και θα αρχίσει να θηλάζει. Κι από τη στιγμή που θα θηλάσει μερικές φορές ανακαλύπτοντας την ευχαρίστηση που του προσφέρει το φαγητό, όλα θα πάνε καλά. Οι ειδικοί προτείνουν ωστόσο τέσσερις τρόπους για να κάνετε όσο το δυνατόν πιο ομαλή αρχή. Ακολουθήστε τους!

1. Μην προσπαθείτε καν να ταΐσετε το μωρό όταν είναι πολύ αναστατωμένο και ουρλιάζει. Δεν μπορεί να θηλάσει σωστά και είναι σχεδόν απίθανο να βρει τον καλύτερο τρόπο για να θηλάσει την ώρα που το έχουν κατακλύσει τα συναισθήματά του. Είναι πάντα καλύτερο να το παίρνετε στην αγκαλιά σας όσο είναι ήρεμο και να του δίνετε να φάει πριν φτάσει σε αυτό το σημείο.

2. Ο θόρυβος και η κίνηση μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του μωρού. Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, φροντίστε να μην μπαίνει κανείς άλλος στο δωμάτιο την ώρα που θηλάζετε, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες. Καθίστε έτσι ώστε το σώμα σας να κρύβει τη θέα του δωματίου στο μωρό και το πρόσωπό σας να είναι πάνω από το δικό του. Αν καταφέρετε να επικεντρωθεί σε εσάς, δεν θα του αποσπούν εύκολα την προσοχή άλλα πράγματα. Όπου κι αν είστε, διατηρήστε μία συνεχή ροή ήπιας ομιλίας. Η φωνή σας θα αποκλείσει άλλους θορύβους.

3. Μην προσπαθείτε να κρατήσετε ξύπνιο το μωρό όταν νυστάζει πολύ. Τις πρώτες μέρες τα μωρά νυστάζουν τόσο πολύ που δεν μπορούν να θηλάσουν πολλή ώρα. Δεν πειράζει αν το μωρό αποκοιμιέται μετά από μερικές γουλιές. Όταν θα χρειάζεται περισσότερο φαγητό, θα ξυπνήσει και θα το ζητήσει. Πειράζει όμως αν έχει αναστατωθεί από τα πέρα-δώθε και τα τινάγματα των ποδιών του στις εσφαλμένες σας προσπάθειες να το κάνετε να πάρει τη «σωστή» ποσότητα γάλατος με τη μία. Το τάισμα πρέπει να είναι ήρεμη απόλαυση.

4. Φροντίστε να ανταμείβεται δεόντως η προσπάθεια που καταβάλει το μωρό για να κάνει τις θηλαστικές κινήσεις. Στην περίπτωση του θηλασμού, αν ταλαντεύεται το στήθος σας (ιδίως όταν έχει μόνο λίγο πρωτόγαλα και δεν έχει γεμίσει ακόμη με γάλα), μπορεί να κλείνει τη μύτη του μωρού ενώ προσπαθεί να θηλάσει, οπότε αντί να ανταμειφθεί, πανικοβάλλεται γιατί δεν μπορεί να αναπνεύσει. Μετακινήστε τον ποπό του λίγο πιο κοντά στο σώμα σας ώστε να απομακρυνθεί λίγο το μέτωπό του.

Σε περίπτωση που ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό, αν το άνοιγμα της θηλής είναι πολύ μικρό, ίσως το μωρό απογοητευθεί. Αντί να ανταμείβεται όταν ρουφάει, πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια σε κάθε γουλιά, και σε αυτό το πρώτο στάδιο είναι εύκολο να τα παρατήσει. Όταν αναποδογυρίζετε το μπιμπερό, ο ρυθμός με τον οποίο στάζει το γάλα από τη θηλή πρέπει να είναι αρκετές σταγόνες ανά δευτερόλεπτο. Αν στάζει πιο αργά, χρειάζεστε μία θηλή με μεγαλύτερο άνοιγμα.